Albert Bourla, a Pfizer CEO-ja.
Fotó: Albert Bourla, a Pfizer CEO-ja.
Üzlet

Pfizer-vezér: év végéig jöhet a koronavírus elleni tabletta

Zsiborás Gergő
2021. április 27. 3 perc olvasás

A fertőzés észlelése után szájon át bevehető covidgyógyszer az év végéig akár forgalomba is kerülhet, nyilatkozta Albert Bourla, az amerikai Pfizer gyógyszercég vezérigazgatója a CNBC-nek. A készítmény a vírus variánsai ellen is hatásos lehet. 

A Pfizer vezére elismerte, hogy az Egyesült Államokban és Belgiumban már önkénteseken tesztelik a készítményüket, ez a klinikai tesztek első fázisa (az állatkísérletek alapján biztonságosnak ítélték az egyelőre PF-07321332 néven futó szert). Az eddigi eredmények igen bíztatóak. A Pfizer-vezér szerint

a gyógyszer piacra kerülése áttörés lenne. Jelenleg úgy vélik, a vírus újabb variánsai ellen is működhet a megoldásuk. 

Két gyógyszeren is dolgoznak egyszerre 

Bourla arról is beszélt, két gyógyszert fejlesztenek a covid ellen, az egyik a fent említett tabletta, a másik intravénásan adagolható. A két megoldás közül a tablettára fókuszálnak, ennek ugyanis nagy előnye, hogy nem kell egészségügyi intézménybe mennie a fertőzöttnek, otthon is beveheti. 

Több klinikai tesztfázison át kell még esnie a gyógyszernek ahhoz, hogy forgalomba kerülhessen. A harmadik klinikai fázisban már több tízezres populáción tesztelik, de Bourla szerint, ha minden jól megy, év végére meglehetnek ezzel is, és elérhetővé válik a gyógyszer.

A Pfizer márciusban jelentette be, hogy megkezdte antivirális koronavírus elleni tablettája klinikai tesztelését az első fázissal. A gyógyszer egy ún. proteázgátló, ami a vírus sejten belüli szaporodását gátolja meg, a Pfizer szerint a hasonló készítményeket sikeresen használták már a HIV vagy a Hepatitis C ellen is. 

Adni kell vakcinát azoknak, akik nem férnek hozzá

Az oltásoknak továbbra is kiemelt szerepe van a járvány megállításában, a későbbiekben ezek majd a megelőzést szolgálják, a Pfizernél azonban elkezdtek dolgozni azon is, hogy célzott kezelést kapjanak azok is, akik megfertőződtek. 

Az interjúban Bourla beszélt arról is, nagyon fontos, hogy a világ elmaradottabb régiói is hozzájussanak a vakcinához.

„Egy világjárványban csak annyira vagy védett, amennyire a szomszédod is az”

– mondta. Az alacsony átoltottságú területeken, ahol újra belobban a járvány, mint például Indiában, nagyobb az esély rá, hogy újabb variánsok fejlődnek ki. 

A Pfizer idén 2,5 milliárd adag vakcinát fog tudni még legyártani (ami 3 milliárd darabos éves kapacitásnak felel meg). A Biontech-kel közösen fejlesztett oltóanyagból Magyarországra eddig több mint 2,5 millió dózist szállítottak le, épp ma érkezett egy 355 ezer adagos szállítmány.