Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Mufid Majnun

Szeptemberi szinten az új fertőzöttek száma, sikerült lekerülni a halálozási lista éléről

Változatlanul gyors ütemben csökken az új fertőzöttek száma Magyarországon és látványosan javul a halálozási adat is. Egyértelmű, hogy a harmadik hullám lecsengő szakaszában járunk, egyelőre semmi jele annak, hogy a gyors nyitás zökkenőt okozna a trendben.

Az új fertőzöttek számának változása így alakult az elmúlt hetekben:

  • Március harmadik hete: +9,2 %
  • Március negyedik hete: +13,0%
  • Április első hete: -16,3%
  • Április második hete: – 34,4%
  • Április harmadik hete: – 11,2%
  • Április negyedik hete: – 37,4%
  • Április-május fordulója: -29,6%
  • Május első hete: -34,8%
  • Május második, most véget ért hete: -26,1%

A csökkenés tehát hetedik hete tart és az üteme is alig lassul. Fontos, hogy az elmúlt héten se volt egyetlen olyan nap se, amikor a megelőző hét azonos napjához képest ne csökkent volna egyértelműen a fertőzöttek száma. Európai összevetésben két hónap alatt az egyik legfertőzöttebb országból a középmezőny jobbik felére sikerült eljutni.

Minden fontos adat látványosan javul, a kórházban kezelt covidosok száma, a lélegeztetőgépen levőké és a halálozás is. A harmadik hullámban most először a halálozások száma nagyobb ütemben csökkent (28,4 százalék), mint az új fertőzötteké.

Az előző egy hét átlaga alapján végre sikerült lekerülni a halálozási toplista éléről, Horvátország ugyanis most jóval fertőzöttebb Magyarországnál és csak lassabban javul a halálozási mutatójuk. A teljes járványidőszakra vonatkozóan viszont továbbra is magasan a magyar a legrosszabb adat és ez európai szinten szinte biztosan így is marad, ha az átoltottság őszre minimális szintre szorítja vissza a járványt.

Uniós szinten is gyorsan szorul vissza a járvány, ahogy Magyarországon, úgy a teljes EU-ban is a második hullám szeptemberi beindulásakor regisztráltak utoljára annyira kevés fertőzöttet, mint a múlt héten. Az európai járványtérképről kezd eltűnni a sötétzöld szín, már csak Svédország és Ciprus egésze nagyon fertőzött, valamint Horvátország, Hollandia és Franciaország egy része sötétzöld. Egyre több a vörösből sárgába tisztuló régió is, ilyen lett például Ausztriában Burgenland.

A múlt héten kisárgult Szlovákia újra vörös lett, mert a negatív tesztek aránya 4 százalék fölé nőtt. Sok ország, illetve régió csúszik el egyébként ezen a kritériumon, Budapest, illetve még néhány magyar megye is kisárgulhatna a következő frissítéskor, ha több tesztből jönne ki a jelenlegi alacsony fertőzöttszám.

Az elmúlt két hétben szűkülni kezdett Magyarország előnye az átoltottságban, mert egyre nehezebben sikerül beadni a meglevő vakcinákat. Az oltásra regisztráltak száma elérte az ötmilliót, miközben 4,6 millióan vették fel legalább az első dózist. Néhány százezren a Pfizer-Moderna duóra várnak, ők hetekben belül beoltathatják magukat, ötmillió felett viszont nagyon belassulhat az ütem. Egyre több ország küzd ezzel a problémával, nem látszik, hogy mivel lehetne javítani az oltási hajlandóságot.  

Oszd meg!