Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Orbán: a vírus előbb-utóbb mindenkit megtalál, aki nem védett

Ez egy olyan vírus, ami nem fog elmenni, itt fog keringeni és előbb-utóbb mindenkit meg fog találni – mondta a koronavírusról Orbán Viktor, aki szerint nem „lottókkal vagy szerencsejátékokkal” kell rábeszélni az embereket az oltásra, hanem mindenkinek felelős döntést kell hoznia erről.

A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szakmai álláspont szerint a Magyarországon alkalmazott oltások kivétel nélkül alkalmasak arra, hogy az indiai mutánst is legyőzzék. Beszélt a betegek számáról is:

a lélegeztetés nélkül kórházban lévő covid-betegek száma hosszú időt követően pénteken először csökkent 1000 alá, 121-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív betegek száma pedig 100 000 alá esett.

Akik nem oltatják be magukat, azok sem jókedvükből hárítják el az oltást, hanem valami más van a fejükben, lehet egy félreértés ebben, mondta a miniszterelnök. Gyakran beszélnek a szakemberek a nyájimmunitásról, és ő attól tart, hogy kialakul egy olyan képzet abban a 3 millió felnőttben, aki még nem oltatta be magát, hogy ő ezt megúszhatja oltás nélkül is, fejtette ki.

Miközben tudományos tény az is, hogy ez a vírus nem fog elmenni, itt fog keringeni körülöttünk, „az utolsó olyan embert is megtalálja a vírus, aki nem védett”.

A nyugat-európai országok még tartanak annyira elöl a nyitásban, mint mi – mondta a miniszterelnök. Fotó: Jonathan Nguyen // Unsplash

Rémhírnek nevezte, hogy a keleti vakcinákkal oltottaknak nem lehet majd utazniuk, Magyarország sorra köti meg azokat a kétoldalú megállapodásokat, amelyek lehetővé teszi az utazást.

Most ott tartunk, hogy talán júliusban lesz majd egy egységes európai kártya, amit a tagállamok fognak előállítani, itthon a Belügyminisztérium lesz felelős érte. Ezzel az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat kötelező lesz elfogadni az EU-ban, a nem jóváhagyottakat pedig elfogadhatják majd, „nincs olyan ország, ami elzárná magát a turisták elől, ezért vagyok én is, mint kínaival beoltott ember bizakodó” mondta Orbán Viktor.

 

Oszd meg!