Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Koronavírus gyorstesztet fejlesztő céget vett közösen Soros György és Bill Gates

A brit Mologic megvásárlásával a milliárdosok az egészségügyben tapasztalható globális egyenlőtlenségeket szeretnék mérsékelni, valamint mindenki számára elérhetőbbé tennék a megfizethető, korszerű orvosi technológiákat.

A tranzakciót a milliárdosok alapítványai bonyolítják le, és létrehozzák a Global Acces Health nevű új vállalkozást is írja az amerikai Forbes. A Bill & Melinda Gates Alapítvány és a Soros nevéhez köthető Nyílt Társadalmi Alapítvány legalább 30 millió fontot fektetnek be a cégbe, hogy javítsák a fejlődő országok orvostechnikai színvonalát.

Kicsoda Soros György? 12 dolog, amit nem tudtál róla és kiderül a Forbes címlapsztorijából

Mi az a Mologic?

A Mologic egy profitorientált kutatási-, és innovációs biotechnológiai cég, amit 2003-ban Mark Davis, vezérigazgató, és édesapja, Paul Davis, a vállalat tudományos vezérigazgatója alapítottak. Az idősebb David nevéhez egy másik világhírű orvostechnológiai eszköz feltalálása is köthető, ő is részt vett az 1988-ban piacra dobott Clearblue nevű terhességi teszt fejlesztésében.

A cégnek nem ez az első együttműködése Bill Gatesszel, 2016-ban már dolgoztak közösen azon, hogy a gyors egészségügy ellátás költségeit lecsökkentsék.

A Mologic számos trópusi betegség kivizsgálására fejlesztett már gyorstesztet. A mintavétel, csakúgy, mint bizonyos covid gyorstesztek esetében, szintén az orrváladékon alapszik.

Warren Buffett kiszáll a Gates Alapítványból, de előtte még 4,1 milliárd dollárt adakozik

Filantróp milliárdosok

Soros György az amerikai milliárdos listán jelenleg a 288. helyen áll, saját vagyona 8,6 milliárd dollárt, pénze jelentős részét alapítványokba szervezte ki, ami nem számít személyes vagyonnak. 

Bill Gates jelenleg a negyedik leggazdagabb ember a világon, személyes vagyona az amerikai Forbes szerint 128,1 milliárd dollár. Volt feleségével, Melinda Gatesszel közösen hozták létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, ami 50 milliárd dolláros alapjával az egészségügyben, a gyerekszegénység felszámolásáért, a fejlődő országokban pusztító malária és más fertőző betegségek ellen, a hátrányos helyzetű kisgyerekek jobb oktatásáért, a klímaváltozás és számos egyéb globális probléma megoldásáért küzd hosszú évek óta.

Fotó: Kuhlmann / MSC / Wikimedia

Oszd meg!