Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába indult el a nyitás, őszig marad a veszélyhelyzet

A parlament keddi ülésén meghosszabbította a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályát, így az Országgyűlés őszi ülésszakának első napját követő 15. napig maradnak a veszélyhelyzettel összefüggő intézkedések. 

Az, hogy ez pontosan mikorra tehető, még nem tudni, egyelőre csak a tavaszi ülésszak adatai érhetők el az Országgyűlés honlapján, de az őszi jellemzően szeptember elején-közepén kezdődik. A kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti.

Május 23-án járt volna le a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek február végén 90 nappal meghosszabbított hatálya, de a törvényjavaslatot most őszig meghosszabbították. 

Az indoklás szerint „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.

Veszélyhelyzetben rendkívüli jogrend lép életbe, erre elviekben azért van szükség, hogy a kormány gyorsan tudjon döntéseket hozni és végrehajtatni, ennek keretében a speciális jogi felhatalmazás lehetőséget ad arra, hogy határozott ideig érvényben lévő rendeletekkel kormányozzon a kabinet. A veszélyhelyzet alatt kiadott rendeletek – amelyek eltérhetnek a hatályban lévő törvényektől – alap esetben csak 15 napig lehetnének érvényben, azonban a kormány által benyújtott, majd a kormánypártok által korábban megszavazott módosítás értelmében az ezen időszak alatt hozott rendelkezések egészen a veszélyhelyzet fennállásáig érvényben maradhatnak. 

Ilyen intézkedés, például, a hitelmoratórium, de a veszélyhelyzet ad arra is lehetőséget, hogy a járványügyi adatok alapján döntsenek az óvodák, iskolák bezárásáról, újranyitásáról is. 

Közben áprilisban elindult a nyitás, és ennek ellenére változatlanul gyors ütemben csökken az új fertőzöttek száma Magyarországon és látványosan javul a halálozási adat is. A harmadik hullám lecsengő szakaszában járunk, és egyelőre semmi jele annak, hogy a gyors nyitás megakasztaná ezt a trendet. 

Emellett uniós szinten is gyorsan szorul vissza a járvány, ahogy Magyarországon, úgy a teljes EU-ban is a második hullám szeptemberi beindulásakor regisztráltak utoljára annyira kevés fertőzöttet, mint a múlt héten. 

Borítókép: Nagy Gábor

Oszd meg!