Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hongkong este. Fotó: Mandy Choi // Unsplash

Kivonulhatnak Hongkongból a nagy techcégek az adatvédelmi törvény miatt

A Google, a Facebook, a Twitter és más techóriások is bejelentették, hogy leállítják a szolgáltatásaikat Hongkongban, ha életbe lépnek a Peking által erőltetett új szigorítások, amelyekkel lényegében magánszemélyeket vegzálhatnának hatóságok a cégek segítségével.

 A figyelmeztetést levélben küldte el az Ázsiai Internet Koalíció nevű tömörülés, amelynek mindhárom említett cég tagja, rajtuk kívül pedig az Apple, a Linkedin és hasonló méretű társaságok is – írta a The Guardian.

A tervezett törvénymódosítások szerint súlyos szankciók sújthatják a magánszemélyeket, és ezeket a techcégek a levelük szerint csak úgy tudják elkerülni, ha nem szolgáltatnak és nem fektetnek be többé Hongkongban, amivel viszont az ottani vállalkozásokat és magánszemélyeket károsítják meg.

A hatoldalas dokumentumban az AIC ügyvezetője, Jeff Paine elismerte, hogy a tervezett módosítások a magánszemélyek biztonságát és adatbiztonságát szolgálják. Hongkongban ugyanis a 2019-es tüntetéssorozat idején nagyon sok magánszemély adata került nyilvánosságra, amiben mindkét politikai oldal vétkes volt. Politikusok, újságírók és aktivisták kerültek célkeresztbe, a családtagjaikkal együtt. Hivatalnokok lakcímét, a gyerekeik iskoláinak adatait is nyilvánosságra hozták a kormányellenes tüntetők, és online meg is fenyegették többüket, illetve a családjaikat is.

„Csakhogy a kiszivárogtatást megakadályozó jogszabályoknak a szükségesség és az arányosság alapelvein kell nyugodniuk” – írta az AIC.

Kedd reggeli szokásos sajtótájékoztatóján Hongkong kormányzója, Carrie Lam azt mondta, hogy a javasolt jogszabályváltozással csak az illegális adatkiszivárogtatás ellen akarnak fellépni, és ha a tech cégeknek aggályaik vannak, ő szívesen leül velük tárgyalni.

Weboldalakat blokkolhatnak

A tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvény alapján a hongkongi hatóságok erőteljesen léptek fel az elmúlt egy évben az ellenzékkel és a kisebbségekkel szemben. A tiltakozások kapcsán több mint tízezer embert tartóztattak le, és legalább 128-at, köztük politikusokat és újságírókat az új nemzetbiztonsági szabályok megszegéséért vettek őrizetbe. A hongkongi kormány elutasította a nemzetközi kritikákat, ehelyett a jogszabályok további szigorítását ígérte.

Az új jogszabály többek között arra is lehetőséget ad a hatóságoknak, hogy a kifogásolt tartalmak törlésére utasítsák a közösségi oldalakat és a netszolgáltatókat, emellett bármilyen weboldalt blokkolhatnak, sőt lefoglalhatnak eszközöket is.

A Facebook, a Google, a Twitter, a Microsoft, a Whatsup és a Zoom már tavaly nyáron megtagadták az együttműködést, vagyis közölték, hogy nem adnak át adatokat a hongkongi hatóságoknak.

A borítóképen Hongkong, fotó: Mandy Choi // Unsplash

Oszd meg!