Kép: Martha Dominguez de Goudeia // Unsplash
Fotó: Kép: Martha Dominguez de Goudeia // Unsplash
rövid hír

Kínai-amerikai áttörés a csontvelődaganat kezelésében

Forbes
2022. március 01. 2 perc olvasás

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyezte a Johnson & Johnson (J&J) és a Legend Biotech csontvelődaganat bizonyos fajtájának kezelésére szolgáló új terápiáját.

A döntésnek üzleti jelentősége is van: a főként Kínára fókuszáló – amerikai globális központtal, Kínában és Írországban működő – Legend Biotechnek ez az első terméke, ami amerikai engedélyt kapott épp akkor, amikor egyébként a Kínában végzett gyógyszerkutatásokat a korábbinál sokkal szigorúbban figyeli az FDA, írja a Reuters. A Legend és a Johnson & Johnson közös kutatásának vizsgálatait is először Kínában, utána az Egyesült Államokban, majd Japánban végezték.

Jing Huang, a Legend vezérigazgatója és pénzügyi igazgatója a bejelentés alkalmából elmondta, a most engedélyezett sejtterápia az első több más folyamatban lévő sejtterápiás kutatásuk közül, amivel a jövőben elő szeretnének állni.

A terápia célja dióhéjban és nagyon leegyszerűsítve, hogy a páciens saját immunrendszerét állítsa a daganatos megbetegedéssel szemben, és aktivizálja a T-sejteket.

A Legend és a J&J a jövőbeli kínai értékesítések utáni nyereségén 70-30 százalékos arányban fognak osztozni (a kínai engedélyezés még nem történt meg), a világ többi országában elért profiton 50-50 százalékban. A közös fejlesztést és partnerséget a Legend kezdeményezte, majd 2017-ben írták alá az erről szóló megállapodást, amihez a Legend 350 millió dollárt (117,2 milliárd forintnak megfelelő befektetést) kapott első körben.