rövid hír

Küszködnek a kínai gyárak, a vírus kezdete óta nem volt ekkora visszaesés

Forbes
2022. január 31. 3 perc olvasás

Nem enyhül a koronavírus Kínában sem, ahol újabb hullámok és erősödő lezárások nehezítik meg az ország gyárainak működését.

Az aktivitást mérő beszerzési menedzser index (PMI) Kína gyáraiban 49,1-re esett vissza januárban a tavaly év végi 50,9-hez képest. Ez a legalacsonyabb szint a Caixin és a Markit elemzéseiben 2020 februárja óta, amikor a koronavírus először tépázta meg a kínai gazdaságot, írja a CNN Business. Emellett ez a legélesebb visszaesés a vírus kezdete óta.

A PMI módszertana szerint egy 50 alatti mutató gazdasági visszaesést jelent.

„Az év eleji covid-esetek megnövekedése és a szigorítások legújabb köre Kínában a legnagyobb hatást a gyárakon fejtette ki” – írta az index összeállítója, az IHS Markit a felmérésről, amely főképp a kis és közepes cégek teljesítményére irányult.

Egy, az állam által kiadott adatsor szerint a nagyob, valamint a kormányzati tulajdonú cégek sem teljesítenek jobban. A hivatalos gyártási PMI a decemberi 50,3-ról 51,1-re esett vissza januárra, a mutató a többi területen szintén csökkent ez idő alatt, 52,7-ről 51,1-es értékre.

Kína Nemzeti Statisztikai Irodája a csökkenést a covid szórványos hullámainak tulajdonította. A vírus mutációi az ország több régiójában is megjelentek az elmúlt hetekben, köztük az ipari központnak számító Hszianban is. A 12 millió fős nagyvárosban szigorú lezárásokat rendeltek el a hatóságok, ezzel megakasztva az üzletek működését a térségben.

A covid hullámai az elmúlt hónapokban felfüggesztette a gyártást, szállítást és a termékek eladását is az IHS Markit szerint. Az index-összeállító cég szerint az omikron variáns tengerentúli terjedése Kína exportját is csökkentette.

A holdújév után engedékenyebb lehet az állam

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics Kínával foglalkozó közgazdásza szerint a gazdasági növekedés visszaesése a kínai ingatlanpiacnak is köszönhető, amely az elmúlt időszakban több problémával is küszködött. „Úgy gondoljuk, az ipar továbbra is gyenge marad, mivel az építkezések és beruházások korai szakaszban vannak és az export sem fog növekedni egy ideig” – írta jelentésében.

Más elemzők is úgy gondolják, hogy a kisebb magáncégek járnak a legrosszabbul. Kína kemény zéró-covid politikája és az ingatlanpiac visszaeséséből adódó gazdasági problémái a Citi elemzői szerint rettentően nehéz szituációba helyezik a magáncégeket.

Evans-Pritchard viszont a szolgáltatási szektor kisebb helyreállására számít – legalább annyira, hogy a cégek talpon maradhassanak, amíg a kormány csiszolgatja zéró-covid politikáját. „Fontos megjegyezni, hogy bár sokkal többen utaznak idén, mint a tavalyi ünnepi szezonban, a vírus mostani mutációja erősebbnek tűnik. Ha ez továbbra is így marad, ez a könyedebb hozzáállás hozzásegítheti a gyárakat és cégeket a gazdasági aktivitás idei fellendüléséhez.”

Az elemzők arra számítanak, hogy a kínai kormány engedni fog pénzügyi politikáján a holdújév után, valamint várhatóan újabb adócsökkentést fog bevezetni a kisvállalkozások megsegítése érekében.

Borítókép: Unsplash