Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiberbiztonsági startupinkubátort indít Oszkó Péter

Szerdán délután Oszkó Péter sajtótájékoztató-háttérbeszélgetésen jelentette be, hogy kockázatitőke-befektető cége, az Oxo Labs új inkubációs programot indít, kifejezetten kiberbiztonsági fókusszal OXO Cybersecurity Lab néven.

„Általános startupinkubációban utolértük a Nyugatot, érettebbé vált a hazai piac is, léteznek állami mentorprogramok és magánkezdeményezések, van kellő infrastruktúra annak, aki arra kíváncsi, hogyan kell vállalkozást alapítani”

– mondja Oszkó Péter arról, miért konkrét szakterületre fókuszálva indítanak inkubációs programot. Szerinte a legkeresettebb témákra érdemes fókuszálni, ezek pedig azok, akik csak a jövőben lesznek befektetési célpontok, és ilyen a kiberbiztonság piaca is. Az inkubátorprogrammal az a cél, hogy elindítsák vállalkozásokat, később pedig be is fektethetnek.

Becsléseik szerint a közép-kelet-európai régióból nagyjából húszan jelentkeznek majd a programra, ebből 3-5 startupot fognak kiválasztani. Még csak ötlefázisban lévő dolgokkal is lehet jelentkezni hozzájuk, amit elvárnak, hogy a kiberbiztonság területéről legyen az ötletelőknek valamilyen tapasztalata. A cél, hogy ezeknek legalább a fele céggé érjen.

Oszkó Péter a Forbes Flow üzleti fesztiváljának szekciójában

Oszkó Péter a Forbes Flow üzleti fesztiváljának szekciójában

A kiberbiztonság piaca globális, ezeket a startupokat is arra készítik, hogy a világpiacra dolgozzanak (annak ellenére, hogy a tendencia az, hogy minden nagyobb ország saját, nemzeti kiberbiztonsági megoldásait fejleszti). Kelet-Közép-Európából amúgy is jelentős hátránnyal indulunk: 2021-ra az EU-ban több innovációs pályázatra lehet majd pályázni ebben a témában, viszont Magyarországon nem nagyon léteznek még azok a cégek, amelyek erre alkalmasak lennének – ezeket akarják megteremteni az inkubációs programmal.

„Ma Magyarországon kialakult olyan bázis, amire lehet építeni: körülbelül 10 ezer olyan mérnök van, akire lehet építeni, információbiztonsággal, kiberbiztonsággal dolgoznak, ismerik a területet, szeretnénk, ha ők előjönnének” – mondja Krasznay Csaba, az OXO Cybersecurity Lab programvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági akadémiájának programigazgatója.

„Klasszikus tyúk-tojás probléma: nagyon nehéz felépíteni a kezdeti bizalmat, segítség nélkül nagyon nehezen kivitelezhető”

– mondja Illés Gábor, az OXO Cybersecurity Lab ügyvezetője. A piac egyébként egyértelműen növekszik, szabályozói nyomásra is: az információbiztosnággal kötelezően kell foglalkoznia a cégeknek (és az államoknak), és itt most nemcsak a GDPR-ra kell gondolni, több szabályozás is ebbe az irányba tereli a cégeket.

A programhoz nem készítettek külön költségvetést, Oszkó Péter szerint már régóta foglalkoznak inkubációval ahhoz, hogy enélkül is menjen. Inkubációra egyébként évente 20-30 millió forintot költenek, ebben az irodák és a mentorok is benne vannak. Mentorként egyébként Illés Gábor és Krasznay Csaba mellett ott lesznek a kiberbiztonsági magyar sikersztori, a Balabit alapítói is.

Összehozta a százmillió dolláros üzletet, most távozik a koleszból indult sikerstartuptól az alapító-vezérigazgató

A programra június végéig várják a jelentkezéseket, Magyarországról és Kelet-Közép-Európából.

Oszd meg!