Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Összehozta a százmillió dolláros üzletet, most távozik a koleszból indult sikerstartuptól az alapító-vezérigazgató

A tavalyi év legnagyobb startup-sikersztoriját hozta össze Györkő Zoltán a százmillió dolláros Balabit-exittel, most úgy döntött, 19 év után távozik a cégtől és lezárja életének ezt a szakaszát.

Távozott az alapító és CEO Györkő Zoltán a Balabittól és az azt felvásárló One Identity-től – ezt maga Györkő jelentette be a Linkedin közösségi oldalán.

A magyar kiberbiztonsági startupot, a Balabitot 2000-ben alapította Scheidler Balázzsal és Wagner Endrével a Veszprémi Egyetem egyik kollégiumi szobájában. Bő évtizedes munkával jutottak el oda, hogy globális szinten jegyezték őket, és olyan cégeknek dolgoztak, mint az Orange, az AirFrance, a Facebook vagy a NASA. Startupviszonylatban öregen, 18 évvel az alapítás után exiteltek, de akkor nagyot durrantottak: a 2018-as év legnagyobb startup-sikersztorija volt, hogy a Balabitot megvette a cég egyik üzleti partnere, a One Identity. Becslésünk szerint 100 millió dollárt (átszámítva hozzávetőleg 28 milliárd forintot) fizethettek érte.

A One Identity a Quest szoftver business unitja. A Quest négy egysége közül a One Identity élvezi a legnagyobb függetlenséget (saját sales, marketing stb.), a szétválás is megindult közöttük.

Millió dolláros siker: felvásárolták a veszprémi koleszból indult Balabitot

A 2018. júniusi Forbes magazinban mesélt Györkő és Scheidler az üzlet részleteiről, akkor azt mondták, életük legnehezebb döntését hozták meg, amit nem volt könnyű feldolgozni. Ezt úgy fogalmazta meg Györkő, hogy

„ez volt a legrosszabb: tudni, hogy csináltunk valamit, ami eltűnik, mert mi úgy döntöttünk, hogy most eltűnik.”

Az üzlettel a Balabit beolvad a One Identity-be, ugyanakkor megtartja a jól csengő márkanevet, Györkő pedig az új vállalat alelnökeként folytatja a munkát, írtuk korábban.

A távozással kapcsolatban megkerestük a Balabitet is: Szomor Bence, a One Identity hazai disztribúcióját ellátó Balasys marketing vezetője elmondta, hogy Györkő Zoltán 2019. január 31-én töltötte az utolsó napját a vállalatnál, a Balabit One Identity-be való integrációjának sikeres lezárását követően távozik, ennek lebonyolítása volt az egyik fő feladata a felvásárlást követően a 2018-as évben. Hozzátette, hogy Györkő előtt egy másik alapító, Wagner Endre is távozott már a cégtől 2018 nyarán, ám ezt nem kommunikálták kifelé. A korábbi információinkkal ellentétben végül nem tartotta meg a márkanevet a One Identity, így érdemben a Balabit brand sem cégnév, sem terméknevek kapcsán nem marad meg, a budapesti fejlesztőközpont is az új tulajdonos neve alatt működik tovább.

Györkő Linkedin-posztja szerint 19 év után lezárja életének ezt a szakaszát, és kissé visszavonul, hogy kipihenje magát.

Tizenkét ütős tétel a 100 millió dolláros magyar exit után

Cikkünket frissítettük Szomor Bence, a vállalat marketingvezetőjének válaszaival 2019. 02. 07. 17:50-kor.

Oszd meg!