Fotó: Fotó: Raimond Spekking / Wikimedia
rövid hír

Késik a Biontech szupervakcinája, de legalább a helyzet már nem drámai

Forbes
2022. február 17. 2 perc olvasás

Lassabban megy az adatgyűjtés, mint gondolták, ezért késnek az omikronvariáns ellen készülő vakcinájukkal. De a covidhelyzetet már egyáltalán nem látják drámainak.

A Biontech vezérigazgatója, Uğur Şahin csütörtökön a német bulvárlap Bildnek adott videóinterjújában azt mondta, késni fognak a Pfizerrel közös, eredetileg március végére tervezett omikronvariáns ellen kifejlesztett vakcinájuk piacra dobásával.

Azzal magyarázta a késést, hogy az adatgyűjtési folyamat lassabb, mint azt előre gondolták.

Nincs már dráma

Ugyanakkor a jelenlegi koronavírus-helyzetről azt mondta, „a mostani szituációt már egyáltalán nem látom drámainak”. Szerinte az utóbbi két évben sikerült a koronavírus-fertőzés „rémisztőségét elvenni.”

Ennek ellenére jöhetnek további fertőzéshullámok, sőt a Biontech-vezérigazgató azzal számol, hogy a következő években is velünk marad a covid. „Arra soha nem számítottunk, hogy megszabadulunk a koronavírustól. De a mi szempontunkból már nem kell, hogy dráma legyen belőle” – mondta. Şahin szerint fontos, hogy a jövőben megfelelő rutinnal kezeljük a fertőzéshullámokat.

Habár a márciusra tervezett omikronvakcina késik, Şahin azt mondja, ha szükséges, a későbbiekben újabb variánsok ellen is tudnak oltást fejleszteni.

Márciusban szinte minden covidintézkedésnek vége

Şahinhoz hasonlóan látja a covidhelyzetet a német kormány is. Ezért március 20-án az ígéretek szerint majdnem minden biztonsági intézkedést megszüntetnek Németországban. 

Borítókép: Uğur Şahin egy tavaly októberi eseményen Fotó: Raimond Spekking / Wikimedia

Time: Karikó Katalin is az év hőse