Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Biszak Sándor és Előd, Arcanum / Fotó: Orbital Strangers

Keress rá a nagypapára! – Mostantól fotók alapján is lehet keresgélni az Arcanumban

A hétvégén ingyenessé teszi legújabb funkcióját az Arcanum, mostantól fotók alapján is lehet keresgélni adatbázisukban.

„Feltöltöd a nagypapád képét, és rá tudsz keresni, hogy szerepelt-e az újságban.” Az Arcanum sztoriját idén júniusban írtuk meg, az alapító, Biszak Sándor fia, Előd pedig ezzel az egyszerű példával magyarázta el, hogyan működik majd legújabb fejlesztésük. Az új funkció azóta elindult, most hétvégén, július 17. és 19. között ingyenesen elérhető és kipróbálható; lényege, hogy nem csak kulcsszavak, hanem fotók alapján is lehessen keresgélni több millió oldalon. Ha tehát van egy fotód, de nem tudod, kit ábrázol, vagy tudod, ki van rajta, de érdekel, hogy készült-e az illetőről a múltban más nyilvános felvétel, az adatbázisba való feltöltés után sok milliónyi sajtófotó és könyvillusztráció között az Arcanum megtalálja a róla készült fényképeket.

Az arckereső szolgáltatás nem csak a portrékat, de a csoportképeket, metszeteket is elemzi, és jó eséllyel megtalálja úgy a fiatalkori képeket, mint az idősebb korban készült felvételeket” – írják közleményükben.

A családi kézben lévő Arcanum az elmúlt harminc évben szinte mindent beszkennelt, amit csak érdekesnek találtak idehaza, ma már külföldi levéltárakkal is együttműködnek.

Adatbázisait nem csak kutatók használják – többek között az újságíróknak sem jön rosszul –, az elmúlt években kialakult az Arcanum-függők tábora is, akiket a múltban való kutakodás ugyanúgy kikapcsol, mint mást a netflixezés.

Borítókép: Biszak Sándor és Előd – Orbital Strangers

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."