rövid hír

A hadsereget is bevetik Kazahsztánban a drága benzin miatti tüntetések után

Forbes
2022. január 06. 2 perc olvasás

Rendkívüli állapotot rendeltek el Kazahsztánban az üzemanyagár-emelés miatt több napja tartó erőszakos tüntetések miatt, és szerdán az egész ország területén blokkolták az internet- és a mobiltelefonhálózatot. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség segítségét kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető „terrorveszély” ellen, és bejelentette, bevetik a hadsereget is a rend helyreállítása érdekében.

A Reuters hírügynökség csütörtökön reggel azt írta, Almatiban összecsapás volt a tüntetők és a rendőrség csapatai között, amikor előbbiek megpróbáltak behatolni a rendőrség épületébe. Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban indult tüntetés, és azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedtek a zavargások.

Az MTI több hírügynökségi forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy szerdán Almati terület székhelyén, Taldikorganban a tüntetők ledöntötték a korábbi elnök, Nurszultan Nazarbajev 2016-ban felállított szobrát. Az ország legnagyobb városában,

Almatiban amelynek repülőterét szerda este elfoglalták a tüntetők, több tucatnyi tiltakozó behatolt a kazah Nemzetbiztonsági Bizottság (KGB) helyi központjába, és elfoglalta az épületet.

A városban a szerdára virradó éjszakai zavargások után, amelyek során több mint kétszáz embert állítottak elő, a tüntetők megrohanták a kormány székházát, amelyet feltehetően el is foglaltak.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök azt mondta, megvédi a polgárok biztonságát. Forrás: AstanaTimes

A rendőrség hanggránátokkal és könnygázzal próbálta oszlatni a tüntetőket, akik közül többen a rendőröktől elvett gumibotokkal és pajzsokkal voltak felfegyverezve, de nem tudták megakadályozni, hogy behatoljanak az épületbe.

A legutóbbi hírek szerint a kazah elnök

az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte az országát fenyegető terrorveszély ellen,

és bejelentette, és bevetik a hadsereget a rend helyreállítása érdekében. A 2002-ben alapított Kollektív Biztonság Szerződésének Szervezete tagja jelenleg Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

Borítókép: Unsplash/Flavio Gasperini