Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Paul G. Allen / Facebook-oldal

Kastélyok, szuperjachtok és alapítványok is vannak Bill Gates elhunyt üzlettársának hagyatékában

Bill Gatest senkinek nem kell bemutatni, pedig a hét elején elhunyt Paul Allen nélkül a Microsoft nem biztos, hogy létrejött volna. Allen volt az, aki előrukkolt a névvel, és az ő ötlete volt az is, hogy dolgozzanak együtt a BASIC programnyelven, ami később a Microsoft első terméke lett.

Október 15-én az amerikai Research Vessel Petrel nevű kutatóhajó hosszú hónapok után felfedezte a második világháborús U.S.S. Lexington repülőgép-anyahajó roncsát, épp aznap, amikor a kutatóhajó tulajdonosa 65 éves korában elhunyt. Paul Allent a világ a Microsoft társalapítójaként, az amerikai Forbes a világ 44. leggazdagabb embereként tartotta számon, de nem elhanyagolható tény az sem, hogy élete során több mint kétmilliárd dollárt adakozott. Agykutatástól kezdve környezetvédelmen keresztül  a művészetekig sok mindenre áldozott – nem kivétel ez alól a második világháborúban elsüllyedt hadihajók felkutatása sem.


„My partner in crime”, azaz „bűntársam”, hivatkozik Gatesre Allen a 2011-ben megjelent Idea Man című visszaemlékezésében. Gates és Allen ugyanabba a seattle-i középiskolába jártak, Gates nyolcadikos, Allen tizedikes volt, amikor összebarátkoztak. A közös cég ötlete hamar felmerült bennük. Egy alkalommal, amikor a Harvard House of Pizza nevű helyen tolták magukba a pepperoni szeleteket, Allen megkérdezte Gatest, mit gondol, mekkorára tudna nőni a vállalkozásuk, ha minden jól alakulna. Gates azt válaszolta, szerinte 35 programozónak azért tudnának munkát adni. „Ez nagyon ambiciózusnak tűnt nekem akkor” – emlékszik vissza a beszélgetésre Allen a könyvében.

A Microsoft ma 124 ezer ember foglalkoztat.

Allen a céget végül nyolc évvel az alapítás után hagyta ott, amikor Hodskin-limfómát állapítottak meg nála. Három évvel később testvérével, Jodyval új vizekre evezett: megalapította Vulcan nevű befektetési vállalatát, ami később többek között olyan cégekbe fektetett be, mint a Facebook, a Spotify, az Uber és az Amazon.

Imádta a zenét

Allent a zene iránti szenvedélye vitte rá arra, hogy 2000-ben 240 millió dollárból megépítse az Experience Music Project nevű rock & roll múzeumot, amivel bálványa, Jimi Hendrix előtt tisztelgett. Ő maga is gitározott – Quincy Jones egy alkalommal Allen zenei tehetségét Hendrixéhez hasonlította. Sőt, Allennek volt egy The Underthinkers nevű zenekara is, 2013-ban még saját albumuk is megjelent (Allen az összes szám születésében részt vett mint szöveg- vagy társszövegíró). A Business Insider szerint terjengett egy olyan pletyka is, miszerint teljes munkaidős fizetést adott néhány zenésznek, hogy cserébe bármikor, bárhol készek legyenek jammelni vele egyet.

Allentől a sport világa sem állt távol, 1988-ban megvette a The Portland Trail Blazers kosárlabda-, 1997-ben pedig 200 millió dollárért a Seattle Seahawks amerikaifutball-csapatot, miután Ken Behring, a klub akkori tulajdonosa azzal fenyegetőzött, hogy Seattle-ből Californiába költözteti a csapatot. Társtulajdonosként érdekelt volt a Seattle Sounders FC-ben is.

Vérbeli gyűjtő

Allen szenvedélyes gyűjtő volt, már ha lehet ezt a szót használni a bélyegnél nagyobb kaliberű dolgok felhalmozására. Jópár kastély és vintage repülőgép tulajdonosa volt, és óriási művészeti gyűjteménnyel is rendelkezett – bár ez utóbbi inkább volt üzlet, mint hobbi számára. (Egy Mark Rothko festménytől például 56,2 millió dollárért vált meg egy aukción 2014-ben – 34,2-ért vette).

Volt három szuperjachtja is, az Octopus, a Meduse és a Charade, ez utóbbin töltötte Bill Gates a nászutazását, az Octopuson pedig megfordult többek között Mick Jagger és Damian Marley, a hajó nem egyszer szolgált bulik helyszíneként a cannes-i fesztivál alatt. Negyedik jachtja, a Tatoosh expedíciós célokat szolgált. (Bár 2017-ben már ezen rendezte meg a szokásos cannes-i bulit, olyan vendégekkel, mint Linday Lohan, Salma Hayek vagy Pamela Anderson).

Második világháborús veterán fiaként ugyanis Allent borzasztóan érdekelte, milyen háborús roncsokat rejt a tengerfenék, vagyonának jelentős részét költötte mélytengeri felfedezésekre.

Az USS Indianapolis 1 hónappal a második világháború vége előtt süllyedt el, Allen szervezetének kutatóhajója, az R/V Petrel 2017-ben talált rá a roncsára, de segédkeztek az USS Ward, az USS Astoria, és a valaha elsüllyedt legnagyobb hadihajó, a japán Musashi megtalálásban is. Most hétfőn pedig az 1942-ben elsüllyedt USS Lexington roncsait fedezték fel, 500 mérföldre Ausztrália partjaitól.

Allen élete során több mint két milliárd dollárt ajánlott fel különböző jótékony célokra. „Katalizátor”, gyakran így foglalta össze filantróp tevékenységét. Hitt a hosszú távú projektekben, és abban, hogy ezek tényleges változásokat tudnak elérni.

A The Allen Institute for Brain Science nevű intézetet 2003-ban alapította, a szervezet ma 470 embert foglalkoztat. 2011-ben Allen több mint 327 millió dollárt adakozott, ezzel a legbőkezűbb amerikai lett abban az évben. 2017-ben a Forbes legadakozóbb amerikaiak listáján a 28. helyet foglalta el (95 millió dollárral). A mélytengeri kutatás mellett sokat áldozott az afrikai élővilág megőrzésére is, különösen az Elephants without Borders nevű szervezetet támogatta. 100 millió dollárral támogatta az ebola elleni harcot, családi alapítványa, a Paul G. Allen Family Foundation pedig Seattle környékén tevékenykedik, elsősorban a művészetekre, a helyi zenei életre és az oktatásra fókuszál.

1983-ban Allennél Hodgkin-kórt állapítottak meg, 2009-ben non-Hodgkin limfómával diagnosztizálták. Idén októberben jelentette be, hogy a betegsége visszatért, és ismét kezelik. Végül a kezelés miatti komplikációban halt meg október 15-én szülővárosában, Seattle-ben.

„Paul imádta az életet, és azokat, akik körülvették őt. Mi is őt. Sokkal több időt érdemelt volna, de hozzájárulásai a technológiai és filantróp élethez generációk múlva is velünk lesznek majd. Borzasztóan fogjuk hiányolni” – ezekkel a szavakkal búcsúztatta gyerekkori barátját Bill Gates, Tim Cook pedig ezt nyilatkozta:

„Az iparágunk egy úttörőt veszített el.”

Elhunyt Paul Allen, a Microsoft társalapítója

Borítókép: Paul G. Allen / Facebook-oldal

Oszd meg!