Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karikó: Körülbelül hat hétre van szükségünk egy új vakcina létrehozásához

A klinikai tesztelés fázisában van a Pfizer 12 év alattiakat célzó vakcinája, derül ki egy friss interjúból, amit Karikó Katalin, a Biontech alelnöke adott az Magyar Tudományos Akadémiának honlapjának. Egy új vakcina létrehozása körülbelül hat hét, de az, hogy ezek után mikor kerül az oltópontokra, nehezen megjósolható.

Ünnepi előadást tartott Karikó Katalin kutatóbiológus az MTA 194. közgyűlésén múlt héten, utána rövid interjút adott az mta.hu-nak.

  • Az interjúban a német Biontech alelnöke arról beszélt, a 12-15 éves korosztály számára kifejlesztett vakcina klinikai tesztelésébe kétezer fiatalt vontak be, ezek a vizsgálatok eredményesen lezárultak. Az amerikai hatóságok azóta engedélyezték is a vakcinát. A Pfizer 12 év alattiak vakcinája a klinikai tesztelés fázisában van, ez márciusban kezdődött, hat hónapos kortól indulnak (ugyanezt a tesztelést a Moderna is megkezdte).
  • A kismamák esetében a vakcina nem csak az anyát, a magzatot is védi. A jelenlegi kutatások alapján ajánlott, hogy a kismamák mindkét oltást felvegyék, kivéve, ha a második dózisra a 3. trimeszter során kerülne sor.
  • Egyelőre nem tudjuk, lesz-e szükség harmadik oltásra, az viszont biztos, hogy az mRNS-vakcinák esetén bármennyi oltást be lehet adni.
  • Állandóan tesztelnek a variánsokra. A vírus brit és brazil változata ellen ugyanúgy véd a vakcina, mint a vuhani ellen, és valamivel kisebb a hatásosság a dél-afrikai variáns ellen. Az ellenanyag-termelés csak az első védelmi vonal, a sejtes védelmet nehezebb a variánsoknak kikerülni. (Ez azt jelenti, hogy van egy első védelmi vonal, ebben az ellenanyag a vérben cirkuláló vírusokat tudja hatástalanítani, és van egy második, ahol az antigén-specifikus T-sejtek felismerik a fertőzött sejteket, és elpusztítják őket.)
  • Egy új vakcina létrehozása körülbelül hat hét, a technológia egyre fejlődik. Az, hogy a vakcinák mikor kerülnek az oltópontokra, többek között azon is múlik, le kell-e folytatni újra egy III-as fázisú klinikai vizsgálatot.

Borítókép: Biontech

Oszd meg!