Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Karikó Katalin. Fotó: Fotó: Biontech

Karikó Katalin: sokan azért nem veszik fel a vakcinát, mert nem értik, hogyan működik

A szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója szerint 40-50 éve még senki sem kérdőjelezte meg az oltásokat.

Karikó az RTL Híradónak azt nyilatkozta, hogy fontos a megfelelő tájékoztatás a vakcinák hatásmechanizmusáról, hogy az emberek ne aggódjanak feleslegesen. Hozzátette, hogy tisztában van azzal, hogy vannak, akik soha nem oltják majd be magukat, közülük sokan azért, mert nem értik a vakcinák hatásmechanizmusát és félnek.

Karikó Katalin: meg akartam élni, hogy a módosított RNS emberbe kerüljön

„A különböző social médiákban kérnek mindenféle tanácsot, hogy magyarázzam el, és tudományosan mondjak arról véleményt, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be.

Ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon ez nagy probléma lesz, megváltozik a génjük, és beléjük épül a vakcina.

De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába” – mondta a híradónak. Szerinte ha ez így lenne, akkor DNS-láncunk több mérföld hosszú lenne.

A kutató szerint célszerű lenne egy egyszerűsített nyelvet használni az oltásokkal kapcsolatban, hogy a tudományos dolgok mindenki számára érhetőek legyenek és senki ne féljen.

Karikó Katalinról még 2020 júniusában írtunk hosszú portrét a Forbes.hu-n, a cikk itt olvasható:

Karikó Katalin: Nem emlékszem rá, hogy bármikor is feladtam volna valamit

A kiemelt képen: Karikó Katalin, a koronavírus-vakcinát (is) fejlesztő biotechnológiai cég, a Biontech alelnöke. Fotó: Biontech

 

 

Oszd meg!