rövid hír

Mégis felsejlik egy magyar szál az orvosi Nobel-díj hátterében

Forbes
2021. október 04. 1 perc olvasás

Bár a várakozásokkal ellentétben mégsem Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat, mégis felsejlik egy magyar szál az egyik díjazott mögött.

Nobel-bizottság hétfői bejelentése szerint azonban ezúttal az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta a Nobelt a hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért.

Nem Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

Dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, gyógynövénykutató, a Szegedi Tudományegyetem oktatójának cikke szerint David Julius kapcsán a díjnak magyar vonatkozása is van. Julius és munkatársainak egyik legnagyobb eredménye a kapszaicin (a paprika csípős anyaga) érzékeléséért is felelős TRPV-1 ioncsatorna felfedezése, jellemzése. 

A kapszaicin hatásainak kutatásában több magyar kutató végzett úttörő munkát,  

írja a szakember. Ifj. Jancsó Miklós az idegi eredetű (neurogén) gyulladásokat kutatta, különös tekintettel arra, hogy a fájdalom hogyan csillapítható kapszaicinnel. Ezt a kutatási vonalat folytatta Szolcsányi János és folytatja ma is a szegedi Tudományegyetemen kutató Jancsó Gábor. 

A kapszaicint ma már világszerte gyógyszerként alkalmazzák idegi eredetű fájdalmak csillapítására, külsőleges kezelésként. 

Borítókép: Creative Commons // marcoverch