Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nem Karikó Katalin kapta az orvosi Nobel-díjat

A várakozásokkal és a magyar reményekkel ellentétben nem Karikó Katalin kapta az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. A koronavírus hosszan tartó árnyékában sokan kezelték kiemelt esélyesként Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust és kutatótársát, Drew Weissmant a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóit.

A Nobel-bizottság hétfői bejelentése szerint azonban ezúttal az amerikai David Julius és a libanoni születésű, örmény-amerikai Ardem Patapoutian kapta a Nobelt a hőmérséklet érzékeléséért és tapintásért felelős receptorok felfedezéséért. Azt, hogy a jelöltek között volt-e Karikó Katalin és valamely kutatótársa, nem lehet tudni, a Nobel-díjaknál nincs úgynevezett shortlist, jelöltek persze vannak, de az ő személyüket 50 évre titkosítják. 

Most ők nyertek. Forrás: Twitter/Nobel-bizottság

Szerdán fogják bejelenteni a kémiai Nobel-díjasokat, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kommunikációja szerint ott is a kalapban lehet Karikó. 

A 66 éves Karikó Katalin a német Biontech alelnöke, akinek Drew Weismann-nal közös szabadalmát felhasználva dolgozta ki koronavírus elleni vakcináját a Pfizer-Biontech.

Kutatási eredményei alapján abszolút a Nobel-esélyesek körébe tartozott, és az utóbbi hónapokban egyedül vagy kutatótársaival gyakorlatilag az összes rangos hazai és nemzetközi díjat megkapta,

többek között a magyar tudományos élet legrangosabb elismerését, a Bolyai-díjat, a Széchenyi és Semmelweis díjakat, a Jedlik Ányos-díjat, a Dr. Paul Janssen-díjat, a legrangosabb német orvostudományi díjnak számító Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díjat, a japán Keio Orvosi Díjat, a tudományos Oscar-díjnak is nevezett Breakthrough-díjat, a számos későbbi Nobel-díjas által megkapott Lasker-díjat és a svájci Reichstein-érmet. 

Karikó Katalinról és pályafutásáról 2020 nyarán írtunk portrét, amely itt olvasható

„Give this woman a Nobel Prize”, azaz „Adjatok ennek a nőnek Nobel-díjat!” – ezzel a szöveggel osztotta meg még tavaly decemberben a Wired tudományos weboldal Karikóról szóló cikkét a brit Richard Dawkins evolúcióbiológus, és akkori felszólítása még nem vált valóra.

A teljes díjjal járó összeg 2021-ben: 10 millió svéd korona ( körülbelül 352 millió forint).

A Nobel-díjakat összesen öt kategóriában (az orvosi-élettani mellett a fizikai, kémiai, irodalmi Nobel-díjat, valamint a Nobel-békedíjat, és a közgazdasági Nobel-emlékdíjat) ítélik oda. A kitüntetettek nevét idén október 4. és 11. között hozzák nyilvánosságra, az úgynevezett Nobel-héten. A hivatalos díjátadó minden évben Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én van. A Nobel-díjakat 1901 és 2020 között 603 alkalommal ítélték oda. 

2020-ban az orvosi-élettani Nobel-díjat megosztva 3 tudós, a Hepatitis C-vírust felfedező amerikai Harvey J. Alter és Charles M. Rice, valamint a brit Michael Houghton kapta.

Oszd meg!