Fotó: Lala Miklós // Unsplash
Fotó: Fotó: Lala Miklós // Unsplash
rövid hír

Ez az állam már nem harcol ellene, megpróbál együtt élni a koronavírussal

Forbes
2022. február 18. 3 perc olvasás

Nem mint jóbarátok folytatják tovább a járvánnyal, de most már azért átállnak az eddigi válságstratégiáról valami újra.

Most, hogy a héten Kalifornia államban enyhítettek a beltéri maszkviselési szabályokon és oltottaknak már nem kötelező, csütörtökön azt is bejelentették, hogy az államban újfajta járványstratégiába fognak. Amelyik környéken hirtelen felfutni látszik a fertőzéses esetek száma, ott mielőbb maszkviselési és tesztelési szabályokat fognak hozni – foglalja össze a Forbes.com.

Ezek a törekvések már mind részei a Gavin Newsom kormányzó által megfogalmazott nagy tervnek: hogy megpróbálnak innentől „együtt élni a vírussal”.

Ebbe Newsom szerint az is beletartozik, hogy immáron ne „reagáló szabályrendszerben és krízisalapú felfogásban” gondolkozzanak, hanem magabiztosan tartsák kordában a járványt. Emellett kormányzati közreműködésben kutatást is szeretnének indítani, amely a maga nemében az első lenne az országban és a koronavírus közvetlen és közvetett, hosszú távú hatásait vizsgálná egyéni és közösségi szinten egyaránt.

C.S.A.K. O.K.O.S.A.N.

Newsom hivatala csütörtökön adta ki a kaliforniai S.M.A.R.T.E.R. terv részleteit, melyek célja, hogy innentől lokális szinten kezeljenek minden lehetséges jövőbeni covidkitörést. Ebben többek közt az alábbiak szerepelnek:

  • Ha a koronavírus szennyvízben mérhető örökítőanyag-koncentrációja bizonyos térségekben az átlagszint fölé ugrana, először meg kell bizonyosodni róla, hogy esetleg nem egy új variánsról van-e szó, még mielőtt megnövelnék a helyi tesztelési kapacitásokat és további egészségügyi dolgozókat küldenének a körzetbe.
  • Reményeik szerint a naponta biztosított mennyiség, amikor szükséges, napi 200 ezer vakcina és félmillió teszt lenne – a múlt héten az államban napi átlag több mint 45 ezer beadott vakcinát és közel 300 ezer elvégzett tesztet regisztrált az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC).
  • Állami szinten továbbra is maszkviselésre buzdítanak olyan kiemelt kockázatú helyszíneken, mint a kórházak, idősotthonok, börtönök, iskolák vagy a tömegközlekedés. Sőt, az iskolába járó gyerekeknek még további minimum két hétre elő fogják írni a maszkviselést, hiába az állami szintű enyhítés – írta meg szintén a Forbes.com még a hét elején.
  • Az egészségügyi szakemberek ígérete szerint ahogy elérhető válnak efféle gyógymódok, mihamarabb betáraznak.

A téli omikronhullám óta mind Kalifornia államban, és szerte az USA-ban most kezdett el egyre inkább csökken a pozitív, valamint kórházi esetek száma, így egyre több államban elkezdték feloldani a beltéri maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

Annak ellenére is, hogy maga a CDC még nem változtatott ezirányú ajánlásán.

Az NBC értesülései szerint legkorábban a jövő héten enyhíthetnek az országos szintű beltéri maszkviselési ajánláson – már ha a pozitív esetek száma továbbra is csökkenő trendet mutat.

Ahogy azt a Forbes.hu-n is megírtuk a héten, két közelgő kaliforniai fesztivál sem fog már kérni a belépéshez se oltási igazolást, se negatív koronavírustesztet, valamint a maszkviselés sem lesz kötelező. Mindezt szintén az e heti állami enyhítések teszik lehetővé.

Borítókép: Lala Miklós // Unsplash