Fotó: Kép: Twitter // Jeff Bezos
Üzlet

A világ leggazdagabbja is adakozott az ausztrál bozóttüzek megfékezésére

Zsiborás Gergő
2020. január 14. 3 perc olvasás

Az amerikai Forbes listáján 117,2 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb az Amazon alapító-vezére, Jeff Bezos, aki sok hírességhez és üzletemberhez hasonlóan adományt ajánlott fel Ausztráliának a bozóttüzek megfékezésére és a kárenyhítésre. Sokan keveslik.

Jeff Bezos 1 millió ausztrál dollárt (690 ezer amerikai dollár) ajánlott fel cége, az internetes kereskedelmi óriás, az Amazon nevében az Ausztráliában hetek óta tomboló tűzvészek megfékezésére valamint az utólagos kárenyhítés támogatására – mindezt az Instagramon jelentette be. A posztban erre biztatja a cég ügyfeleit is.

A milliárdos sokan kritizálják amiatt, mert vagyonához képest kevesebb adományt juttat el az erre a célra létrehozott alapnak, mint sok más híresség. Az Oscar-díjas Leonardo DiCaprio alapítványa 3 millió dollárt ajánlott fel, de Kylie Jenner, Elton John vagy Chris Hemsworth is 1-1 millió dollárt küldött. A Metallica 750 ezer dollárral szállt be, az énekesnő Pink egymaga 500 ezerrel.

Bezos vagyonának nagy részét Amazon-részvényei adják, a felajánlást formailag az Amazon tette meg, melynek tőzsdei kapitalizációja 930 milliárd dollár.

Az adományokat fogadó alap a felajánlásokat a tűzoltóknak, a mentésben résztvevő szervezeteknek valamint az állatvédőknek juttatja el. Az október óta pusztító tüzekben becslések szerint 1 milliárd állat pusztult el, 11 millió hektár égett le (ez közel 12-szerese annak a területnek, amit a tavalyi amazóniai erdőtűz érintett), 30-an életüket vesztették, köztük több tűzoltó is.

Nem ez az első eset, hogy Bezost – akinek válása miatt csökkent a vagyona, de így is a leggazdagabbnak számít a világon – azért kritizálják, mert összvagyonához képest szerény összegeket költ jótékonykodásra, noha az általa létrehozott jótékonysági szervezetnek tavaly év végén is 100 millió dollárt utalt. A névazonosság miatt amúgy tavaly a Twitteren indult adhoc kampány, hogy az Amazon alapítója segítsen a lángokban álló Amazónián.

Az 50 leggazdagabb magyar 2020

A Forbes másik két topmilliárdosa, Bill Gates és Warren Buffett 2010-ben indította el Giving Pledge kezdeményezését, melynek lényege, hogy a csatlakozók vállalják, hogy vagyonuk legalább felét jótékony célra ajánlják fel. Indulása óta 205-en csatlakoztak a felhíváshoz, köztük többek között a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, a médiamogul-politikus Michael Bloomberg, Larry Ellison Oracle-vezér, a Tesla-alapító Elon Musk, Brian Chesky, az Airbnb társalapítója és az Easyjet fapados légitársaságot 28 évesen megalapító Stelios Haji-Ioannou.

Tavaly összesen tizenöt multimilliárdos írta alá a csatlakozásról szóló nyilatkozatot, köztük Mackenzie Bezos is, aki tavaly vált el az Amazon-alapítótól, 37,3 milliárd dolláros vagyonnal ő a világ negyedik leggazdagabb nője jelenleg.

Vagyonának alapja a Bezostól a válás után kapott 4 százalékos részesedése az Amazonból.

Borítókép: Twitter // Jeff Bezos