Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre több a multimilliárdos, aki meg akarja menteni a Földet

14 taggal bővült a Warren Buffett és Bill Gates által alapított Giving Pledge, vagyis a józan ésszel felfoghatatlan vagyonukat legalább fele részben jótékony célokra fordító hipergazdagok globális szervezete.

A 2010-ben alapított szervezetnek néhány napja már 169 tagja van – 21 országból származó multimilliárodosok; a legfiatalabb 31, a legidősebb 93 éves. A szervezethez önként lehet csatlakozni, a tagokkal szemben csak annyi az elvárás, hogy vállalják: életükben vagy haláluk után felhalmozott vagyonuk nagyobbik részét (legalább a felét) jótékony célra fordítják.

Magyar milliárdos nincs a listán, de az újonnan csatlakozottak között egy szlovéniai páros igen, ők képviselik szűkebb térségünket. A filantrópok legfrissebb listáján így most ausztrál, brazil, kínai, tajvani, ciprusi, német, indiai, indonéz, maláj, monakói, norvég, orosz, szaudi, dél-afrikai, tanzániai, török, szlovén, ukrán, amerikai, arab és brit milliárdosok sorakoznak.

A 14 újonnan csatlakozott tagból kilencen egyébként az amerikai Forbes milliárdoslistáján is szerepelnek, köztük például a ciprusi Stelios Haji-Ioannou, aki 28 éves korában megalapította az easyJetet és ma is tulajdonosa a londoni tőzsdén jegyzett társaság körülbelül harmadának. Vagyonát 1,3 milliárd dollárra becsüli az amerikai Forbes. Haji-Ioannou azzal indokolta a Giving Pledge-hez történő csatlakozását, hogy

“a jótékony ötletek piacán senkinek nincs monopóliuma, és a világ problémái sohasem fognak megszűnni. A maga eszközeivel mindenkinek segítenie kell.”

A szintén új tag norvég Kjell Inge Rokke egy kis halászati vállalkozással indította üzleti karrierjét az Államokban, most az övé az Aker Group és a norvégiai Aker ASA. 2,7 milliárd dollárra becsült vagyonával azért csatlakozott, mert – őt idézve –, sokat kapott, sokat nyert és keveset szenvedett az életben, ezért kötelességének érzi, hogy vissza is adjon a javaiból.
A Dolby Systems alapítójának (Ray Dolby) özvegye, Dagmar Dolby is most lépett be a legnagyobb filantrópok klubjába, de már évek óta jótékonykodik. Leginkább agykutatásra és az Alzheimer kór kezelésére áldoz.
A szomszédos szlovéniai Iza és Samo Login egy appokat gyártó IT-céget építettek fel, az Outfit7-t, amelyben tizenéves koruk óta két fiuk is aktívan dolgozik. A rendkívül sikeres családi vállalkozást idén vásárolták fel kínai befektetők körülbelül 1 milliárd dollárért. Miért léptek be a Giving Pledge-be?
“Egyrészt megtehetjük, hogy vagyonunk nagyobbik részét non-profit környezetvédelmi projektekre költsük, másrészt olyan szerencsések vagyunk, hogy már nem csak pénzt, időt is adakozhatunk.”
Az új tagok teljes névsorát itt olvashatja.
Oszd meg!

"A szabadság hajlandóság arra, hogy másokért felelősséget vállaljunk."

Friedrich Nietzsche, filozófus