Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyre több a multimilliárdos, aki meg akarja menteni a Földet

14 taggal bővült a Warren Buffett és Bill Gates által alapított Giving Pledge, vagyis a józan ésszel felfoghatatlan vagyonukat legalább fele részben jótékony célokra fordító hipergazdagok globális szervezete.

A 2010-ben alapított szervezetnek néhány napja már 169 tagja van – 21 országból származó multimilliárodosok; a legfiatalabb 31, a legidősebb 93 éves. A szervezethez önként lehet csatlakozni, a tagokkal szemben csak annyi az elvárás, hogy vállalják: életükben vagy haláluk után felhalmozott vagyonuk nagyobbik részét (legalább a felét) jótékony célra fordítják.

Magyar milliárdos nincs a listán, de az újonnan csatlakozottak között egy szlovéniai páros igen, ők képviselik szűkebb térségünket. A filantrópok legfrissebb listáján így most ausztrál, brazil, kínai, tajvani, ciprusi, német, indiai, indonéz, maláj, monakói, norvég, orosz, szaudi, dél-afrikai, tanzániai, török, szlovén, ukrán, amerikai, arab és brit milliárdosok sorakoznak.

A 14 újonnan csatlakozott tagból kilencen egyébként az amerikai Forbes milliárdoslistáján is szerepelnek, köztük például a ciprusi Stelios Haji-Ioannou, aki 28 éves korában megalapította az easyJetet és ma is tulajdonosa a londoni tőzsdén jegyzett társaság körülbelül harmadának. Vagyonát 1,3 milliárd dollárra becsüli az amerikai Forbes. Haji-Ioannou azzal indokolta a Giving Pledge-hez történő csatlakozását, hogy

“a jótékony ötletek piacán senkinek nincs monopóliuma, és a világ problémái sohasem fognak megszűnni. A maga eszközeivel mindenkinek segítenie kell.”

A szintén új tag norvég Kjell Inge Rokke egy kis halászati vállalkozással indította üzleti karrierjét az Államokban, most az övé az Aker Group és a norvégiai Aker ASA. 2,7 milliárd dollárra becsült vagyonával azért csatlakozott, mert – őt idézve –, sokat kapott, sokat nyert és keveset szenvedett az életben, ezért kötelességének érzi, hogy vissza is adjon a javaiból.
A Dolby Systems alapítójának (Ray Dolby) özvegye, Dagmar Dolby is most lépett be a legnagyobb filantrópok klubjába, de már évek óta jótékonykodik. Leginkább agykutatásra és az Alzheimer kór kezelésére áldoz.
A szomszédos szlovéniai Iza és Samo Login egy appokat gyártó IT-céget építettek fel, az Outfit7-t, amelyben tizenéves koruk óta két fiuk is aktívan dolgozik. A rendkívül sikeres családi vállalkozást idén vásárolták fel kínai befektetők körülbelül 1 milliárd dollárért. Miért léptek be a Giving Pledge-be?
“Egyrészt megtehetjük, hogy vagyonunk nagyobbik részét non-profit környezetvédelmi projektekre költsük, másrészt olyan szerencsések vagyunk, hogy már nem csak pénzt, időt is adakozhatunk.”
Az új tagok teljes névsorát itt olvashatja.
Oszd meg!