Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: BÉT
rövid hír

Letaszíthatják a trónról a T-Systems-et, piacvezető pozícióra tör Jászai cége

Unyatyinszki György
2021. szeptember 23. 3 perc olvasás

A 4ig a felvásárlások és saját fejlesztéseinek eredményeképpen markáns éves árbevétel-növekedéssel zárta az idei első félévet, de 2022-re még nagyobb terveik vannak.

2022-ben már piacvezető szeretne lenni a magyar IT/rendszerintegrátori piacon a 4ig – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett befektetői tájékoztatóból. A vállalat három területet szinkronban kezelve folytatná a bővülést:

  • IT/rendszerintegráció
  • telekommunikáció és infrastruktúra kezelőként,
  • valamint az űriparban.

Pénz állt a házhoz

A jövő évi piacvezetői pozíciót azért sem tartják elérhetetlennek, meg 2021 első felében meglehetősen jól muzsikálta a vállalat bevételi oldalon: 32,12 milliárd forint állt a házhoz. Ez 59 százalékkal magasabb, mint 2020 hasonló időszakbán.

Várakozásaik szerint az idei növekedés nem törik meg, ugyanis több mint 42 milliárd forintos szerződésállománnyal rendelkeznek a már teljesítetteken felül. Mint írják, az akvizíciókkal támogatott dinamikus növekedés tovább folytatódik: a növekedés üteme 2021-ben várhatóan 25 % feletti lesz, és a 2022-es évet követően is 10% feletti éves növekedésre számítanak.

Sok felvásárlás és a kakukktojások

A 4ig meglehetősen sok kisebb-nagyobb felvásárlással, más vállalatokban részesedések megszerzésével tudta növelni piaci pozícióit az első félévben.

  • Márciusban a 4ig Nyrt. a tavaly több mint 5 milliárd forintos árbevételt elkönyvelő Spacenet Zrt. részvényeinek 70%-os tulajdonjogát szerezte meg.
  • Júniusban üzletrész adásvételi szerződés útján, megszerezte a Poli Computer PC Kft.-t, amivel a kiszervezett és menedzselt informatikai szolgáltatások szegmensében piacvezető lett Magyarországon. 
  • Szintén júniusban pedig a Hungaro DigiTel Kft. 75%-os tulajdonrészét. A Hungaro DigiTel Magyarország vezető műholdas távközlési szolgáltatója.

Érdekesség, hogy a befektetői tájékoztatóban az Antenna Hungáriát is már a vállalatcsoport részeként kezelik. Az igaz, hogy a 4ig együttműködési megállapodást kötött a magyar kormánnyal, hogy a telekommunikációs profilú cégeit apportálja az állami AH Zrt.-be – ezzel jó eséllyel többségi tulajdonossá is válhat a 4ig.

Az augusztusi saját tájékoztatásuk szerint azonban ez egy „előzetes megállapodás”, valamint még szükséges az AH Zrt. átvilágítása is a folyamat véglegesítéséhez, amit október közepére várnak.

Nem csak az AH Zrt. lehet a 4ig nagy állami szerzeménye, idén augusztusban vásárlás útján az MVM-Net Zrt. is a Jászai-érdekeltséghez került.