Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT
Fotó: BÉT
rövid hír

Jön a távközlési szuperholding, amit az egyik milliárdos cégével épít az állam

Unyatyinszki György
2021. augusztus 25. 5 perc olvasás

A távközlési közbeszerzéseken rendre jól szerepel Mészáros Lőrinc egykori érdekeltsége, a Jászai Gellért milliárdoshoz köthető 4ig, amely megállapodást írt alá az Antenna Hungária többségi tulajdonrészének megszerzésére.

A 4ig már korábban közölte, hogy nemzeti távközlési platform létrehozását tervezi az állami tulajdonú Antenna Hungáriával, ez látszik most megvalósulni. (A 4ig korábban egyébként nekifutott a Magyar Telekom leánycége, a T-Systems a felvásárlásának is, végül a felek úgy döntöttek, elállnak az üzlettől.) 

Az Antenna Hungáriával azonban most tető alá került az üzlet: együttműködési megállapodást kötött a kormány és a 4ig, hogy egy távközlési holdingcéget hoznak létre.

A stratégiai partnerség értelmében a tőkepiaci társaság a tulajdonába kerülő távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állammal közös társaságba, azaz az Antenna Hungária Zrt.-be.

A megállapodást a magyar kormány részéről Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter írta alá. A 4ig közleménye szerint

a cél, hogy „az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül”.

Az üzlet

Az ügylettel

a 4ig többségi tulajdonosává válhat a hazai távközlési infrastruktúrát is birtokló, illetve működtető AH Zrt.-ben.

A 4ig a távközlési portfólióját egyesíti az állami céggel, ennek értéke szerint rendezik a részvények tulajdoni hányadát, erről a felek 2021 októberében határoznak majd az ilyenkor szokásos átvilágítás és vagyonértékelés alapján.

A teljes állami távközlési infrastruktúra felett rendelkezhet a 4IG a vállalat várakozásai szerint. Kép forrása: Antenna Hungária

„A magyar állammal kötött stratégiai partneri megállapodás a hazai távközlési piac egyik jelentős gazdaságtörténeti momentuma, melynek eredményeként az állam és a magántőke együttműködésével rövid időn belül a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó telekommunikációs holdingvállalatát hozzuk létre”

– idézte a közlemény Jászai Gellért többségi tulajdonost, a 4ig Nyrt. elnök-vezérigazgatóját. Szerinte az AH megszerzése, valamint  két cég szaktudásának egyesítése hozzájárul majd a hazai távközlési szektor technológiai fejlődéséhez, illetve „versenyképes és magas minőségű szolgáltatások biztosításához az üzleti és a lakossági szegmensben is”.

Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint az ügylettel olyan vállalat jön létre, amely „amely szolgáltatásaival és infrastruktúrájával képes felvenni a versenyt nemzetközi és multinacionális vállalatokkal is”.

Az ügylet érdekessége, hogy az Antenna Hungária épp augusztus elején jelentette be, hogy megvásárolja az MVM Zrt.-től az MVM Net Zrt.-t. Az MVM Net a kritikus rendelkezésre állást igénylő távközlési szolgáltatásokat biztosítja elsősorban az MVM Csoporton belüli, valamint állami, illetve nagykereskedelmi ügyfeleknek.

Az Antenna Hungária az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon. Az állami vállalat emellett jelentős szolgáltatásokkal van jelen a rendezvényszervezés műsorgyártás (például az augusztus 20-i ünnepség szervezése), műsorterjesztés, távközlés, műholdas kommunikáció, illetve a távközléshez kapcsolódó IT szolgáltatások területén.

Jászai a hátsó kapun megérkezett a Magyar Telenorhoz is

Az AH Zrt. 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban is. Ennek pikantériáját az adja, hogy a 4ig érdeklődött a nemzetközi Telenor egyéb érdekeltségei iránt, a közelmúltban előzetes megállapodást kötött a montenegrói Telenor megvásárlásáról.

A 4ig és az AH az elmúlt években többízben is közös projekteken dolgozott, például Jászai Gellért cége így szerezte meg a műholdas távközlési céget, a Hungaro DigiTel Kft.-t, valamint tavaly nyáron közösen alapították a szintén műholdas távközlési szolgáltató Carpathiasat Zrt.-t.

A 4ig-ben 2020-ig részvényes volt Mészáros Lőrinc érdekeltsége, az Opus Global és a Konzum PE Magántőkealap, aminek részesedését Jászai Gellért vásárolta fel, aki ezzel vált többségi tulajdonossá.

Kiemelt kép: Jászai Gellért Forrás: 4ig