Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Andrew Leu / Unsplash

Járványhelyzet: 30 milliárdot oszt ki a cégeknek a kormány

Pörögnek a minisztereink a Facebook-on, Szijjártó Péter után Varga Mihály is fontos bejelentést tett a közösségi oldalán. 

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként négy kiíráson 30 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhanak vállalkozások – jelentette be a pénzügyminiszter a közösségi oldalára hétfőn feltöltött videóban. (Hajnalban a vakcinaellátásról Szijjártó Péter oldalán jelent meg fontos bejelentés.)

Segítséget kapnak a járványhelyzetben: kistelepülések cégei, műanyagipar, élelmiszeripar, dizájn és divat 

A héten kezdődő pályázatokra majdnem ezer belföldi cég jelentkezhet. Lehetőséghez juthat egyrészt a hátrányos helyzetű településeken működő mintegy 800 vállalkozás, amelyek munkát adnak az ott élőknek, de a versenytársaikhoz képest nehezebb helyzetben vannak. A kormány kiemelt figyelmet fordít rájuk, így ezúttal legalább 2 milliós támogatáshoz juthatnak, de akár 60 millió forintot is kaphatnak a csütörtökön megnyíló pályázaton.

A járványhelyzet miatt nehéz helyezetbe került cégek jutnak forráshoz. Fotó: Aurelien Romain // Unsplash

A járványhelyzet miatt nehéz helyezetbe került cégek jutnak forráshoz. Fotó: Aurelien Romain // Unsplash

A kiírások másik része az élelmiszeriparban, a műanyagiparban, valamint a divat- és dizájniparban működő vállalkozások beruházásait segíti. A pályázatokon 5 millió és 500 millió forint közötti támogatással új gépeket vásárolhatnak, bővíthetik a telephelyeiket, korszerűsíthetnek, fizethetik a munkavállalóik képzéseit, vagy a bérük egy részét – tette hozzá Varga.

A beruházások munkahelyeket védenek, munkahelyeket teremtenek. A kormány azt szeretné, hogy a gazdaság újraindításából minél több magyar vállalkozás kivegye a részét, ezért biztosítja az ehhez szükséges pénzügyi ösztönzőket – fogalmazott Varga Mihály.

Február elején a kormány már bejelentette azt a csomagot, amivel a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő cégeknek segítene: ebben támogatott hitelek mellett szerepel a hiteltörlesztési moratórium megnyújtása is. Az akciótervet három lépésben hajtják majd végre. 

Oszd meg!