Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jack Mát, az Alibaba árnyékba vonult alapítóját ismét Hongkongban látták

A kínai milliárdos tavaly őszi, kínai hatóságok elleni kritikái óta tűnt el a nyilvánosság elől, azóta eseményszámba megy, ha valahol kiszúrják. Peking viszont ennél jóval serényebben regulázza azóta a helyi techszektort.

Jack Ma Alibaba-alapítót a Reuters kedden közölt értesülései szerint a lap két forrása is látta Hongkongban, ahol napok óta üzleti ebédeken tárgyal.

Miért fontos ez?

Ma gyakorlatilag egy tavaly októberi, sanghaji pénzügyi konferenciás szereplése óta vonult el a nyilvánosság elől, ahol is a kínai hatóságok pénzügyi és technológiai innovációkat akadályozó magatartását kritizálta. Akkor újabb felbukkanására három hónapot kellett várni, mikor is az angoltanárból lett üzletember egy olyan videón tűnt fel, amelyen kínai tanárok előtt beszélt egy jótékonysági eseményen.

Későbbi értesülések szerint Mát azóta is csak néhányszor látták Kínában, a Reuters egyik forrása szerint a mostani hongkongi látogatás pedig a kínai milliárdos első útja a pénzügyi központba tavaly október óta.

Az Alibaba, azon keresztül pedig Ma sem reagált egyelőre a lap megkeresésére. (Ma 2018-ban hagyta ott az ügyvezető elnöki széket, de közleményeit jellemzően a csoporton keresztül adja ki.)

Kína kontra kínai tech

Az elmúlt egy évben a Forbes.hu-n is végigkövettük, hogy a világ 26. leggazdagabb üzletemberének kritikáinak hatására miképp szállt rá Peking nemcsak az Alibabára, de a helyi techszektorra is:

Kína megtorpedózta az Alibaba csoportjához tartozó leányvállalat, az Ant Group 37 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését, áprilisban aztán 2,8 milliárd dollárra bírságolták az Alibabát monopólium gyanúja miatt, az Ant Grouphoz tartozó Alipay fizetésszolgáltatót pedig feldarabolnák a kínai szabályozó szervek.

Még mindig vegzálják az Alibabát Kínában, esnek is a részvények

Oszd meg!