Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még mindig vegzálják az Alibabát Kínában, esnek is a részvények

A szabályozó szervek feldarabolnák az Alipayt, Kína legnagyobb fizetésszolgáltatóját. A cég az Alibaba csoportjához tartozik, hír megjelenése után bezuhantak a részvények. 

Az Ant Group az Alibaba Group leányvállalata, a csoporthoz tartozó Alipaynek több mint egymilliárd felhasználója van. A kínai szabályozó szervek most feldarabolnák, külön felületet hoznának létre az alkalmazás nyereséges kölcsönszolgáltatójának, számolt be a BBC.

A lépéssel Peking újra kicsit erősebbre fonta a szorítását a nagyvállalatok, különösen az Alibaba körül. 

Az Alipayt arra is kötelezhetik, hogy olyan felhasználói adatokat adjon át, ami alapján döntéseket hoztak a kölcsönökről. Ezt a tudást az új szolgáltatónál használnák fel, ami részben állami tulajdonú lenne. A hírre az Alibaba részvényei több mint öt százalékot estek a hongkongi tőzsdén.

Nem először kezdi ki őket a kínai állam

Jack Mára, aki az amerikai Forbes listája szerint a világ 26. leggazdagabb embere és az Alibaba társalapítója az elmúlt évben több szigorú szabályozási csapást is mértek. A kínai állam felé intézett kritikáira, miszerint az innovációt hátráltatják, a cégei iránti fokozott állami érdeklődés volt a válasz.

Azóta megtorpedózták az Ant Group 37 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését, áprilisban aztán 2,8 milliárd dollárra bírságolták az Alibabát monopólium gyanúja miatt.

Az Antet mindeközben teljes üzleti átszerveződésre kényszerítették. A kínai állam az egész techszektort igyekszik minél jobban ellenőrzése alá vonni.

Borítókép: Jack Ma a World Economic Forumon 2018-ban Fotó: WEF / Wikimedia Commons

Oszd meg!