Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Citytree // Facebook

Itt a városi mohafal, ami brutálisan tisztítja a levegőt

Városi pad, egyben sűrű mohafal. Európában már több Citytree tisztítja forgalmas csomópontokon a levegőt. Pár éve itthon is próbálkoztak egy hasonló mohafallal, az elég rosszul sikerült.

Mi lenne, ha egy városi pad nemcsak pihenésre lenne jó, hanem közben adna egy korty friss levegőt is? Ez az elképzelés áll Green City Solutions (GCS) megoldása, a Citytree mögött. A nagyjából 4 méter magas, fából készült szerkezeten belül egy mohával sűrűn benőtt borítás van. A moha jól szűri ki a levegőből a finomport és egyes károsanyagokat is, az eszközök pedig egymással online kapcsolatban állnak, a kezelők valós időben tudják elemezni az egyes egységek teljesítményét.

A por alatt szilárd részecskéket értünk, amelyek egyenletesen oszlanak el és kavarognak a levegőben. Forrásuk sokféle lehet, származhatnak a természetből, ipari termelésből, építkezésekről, akár az űrből vagy vulkánkitörésből is. A por a levegővel együtt hatol be a tüdőbe és súlyosan tudja azt károsítani. Minél kisebb a porszemcse mérete, annál egészségtelenebb. A finom por alatt a 0,01 és 10 mikrométer közti porszemcséket értjük. A WHO legfrissebb tanulmánya szerint világszerte évente 7 millió ember hal bele a finompor okozta légszennyezésbe.

A Citytreet a 29 éves Peter Sänger kertészeti szakember álmodta meg, ő a GCS alapítója is. Fiatalabb korában sokat utazott Európában, a nagyvárosokban járva vált rögeszméjévé, hogy okosmegoldásokkal meg lehet tisztítani a városi levegőt. „A nagyvárosoknak csomó előnyük van, de a tiszta levegő nincs köztük.”

A Citytree. Forrás: Facebook

A Citytree. Forrás: Facebook

Sänger mindenképp természetes eredetű légtisztítóról álmodott, mint mondja: a természetnek több millió évnyi tapasztalata van a levegő tisztításában. Egy kertészeti workshopon találkozott későbbi üzlettársával, Liang Wuval, akivel 2014-ben tették le a GCS alapjait.

A Citytree kinyitva. Forrás: Facebook

Itthon elég rosszul működött

Eleinte csak pár kertészeti szakemberrel, mérnökkel és programozóval indultak, ma már 35 fős a cég, Európa nagyvárosaiba szállítanak zöld megoldásokat. Pár éve az óbudai Kolosy téren is állt egy, a GCS-től bérelt mohafal, az elég dicstelen véget ért. Alig egy évvel a telepítés után már elszáradva, csontbarnán állt, a szerkezetnek tervezési hibája volt, a GCS pedig nem vállalta a moha újratelepítését. A fiaskóról mi is írtunk.

A Citytree azonban már más tervezés, a külföldi leáírások szerint pedig remekül szuperál. Kívül csak egy vastag oszlopnak tűnik paddal és némi mohával a belsejében. Belül viszont egy automatikus öntöző- és páraberendezést találunk, ami a moháknak megfelelő körülményekről gondoskodik. A beépített érzékelők folyamatosan tartják a kapcsolatot a központtal és a többi egységgel is, folyamatosan lehet elemezni a beérkező adatokat a légtisztaságról.

A GCS szerint a Citytree a környező levegő minőségét 53 százalékkal javítja, óránként hétezer embernek szükséges levegőmennyiséget szűr meg a portól és négy fokkal hűti a környező levegőt. A szerkezetet nem arra tervezték, hogy szerte a városban érezhetően javítsa a levegő minőségét, hanem arra, hogy a tiszta levegő egy kis oázisát jelentse a környéken. Leginkább buszmegállókban, vonatállomásokon, forgalmas csomópontokon találjuk szerte Európában, de Ázsiában is akad egy-két nagyváros, amelyik bevásárol a zöldeszközből. Épp most akarnak betörni az észak-amerikai piacra, most keresik hozzá a megfelelő partnert és kockázati tőkét.

Citytree // Facebook

A mohafal a Citytreeben. Forrás: Facebook

A cél, hogy 2030-ra egymillió négyzetméternyi moha szűrje a levegőt világszerte. Ez a számításaik szerint 500 millió embernek szükséges levegőt tisztítana meg, évente 80 ezer tonnányi széndioxidot vonna ki a levegőből. Mint Sänger mondja, a legtöbb európai és ázsiai város együttműködő, keresi a megoldásokat, hogyan javíthatja olcsón a városi levegőt.

Borítókép: Green City Solutions // Facebook

Oszd meg!