Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez a városi pad több szmogot szív magába, mint egy kisebb erdő – ha működik

Londonban avatták fel a legújabb városi mohafalat, amit már Óbudán is kipróbáltak tavaly. A magyar teszt eredménye: az irány jó, de van még mit fejleszteni. 

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) számításai szerint több mint 7 millió halálos áldozatot követel évente a légszennyezés, ami azt jelenti, hogy ez az egyik legjelentősebb ökológiai kockázat, amivel az embereknek nap, mint nap szembe kell nézni, főleg a városokban. Éppen ezért nagy segítség a sűrűn lakott területeken az ilyen okos megoldások, mint a német Green City Solutions által fejlesztett CityTree mohakazettája.

Legújabban a brit főváros is büszkélkedhet a paddal kombinált mohafallal, amit a Picadilly Circus környékén állítottak fel – írja a Forbes.com.

A mohafal elnyeli a szén-dioxidot, eltávolítja a levegőből a kormot és az egyéb szennyeződéseket, majd kilélegzi a tiszta oxigént.

Pontosan úgy, mint a természetben a növények, csak század akkora területet foglal el. Egy felnőtt fa nagyjából 22 kilogramm szén-dioxidot nyel el évente, hogy egy kisebb facsoport nagyjából 2,2 tonnányit. Mindeközben egy CityTree legalább 240 tonnányi szén-dioxidot szív magába évente, naponta 250 gramm egyéb káros anyagot.

Mivel ez a 21. század, a pad csatlakozik az internethez,

méréseket végez például a légszennyezettségről, hőmérsékletről, páratartalomról, akár az esővíz minőségéről is,

és az adatokat továbbítja a központba.

Emellett a pad napenergiával működik, és van víztartálya is, egyszóval teljesen önellátó. A mohakazetta nem olcsó mulatság, nagyjából 7 millió forintba kerül, de a padok reklámfelületként szolgálnak, miközben pontos adatokkal látják el a város lakóit, és ami a legfontosabb, hogy nagyszerű munkát végeznek a levegő tisztán tartása érdekében.

Nálunk előbb volt. De…

A Green City Solutions hosszútávon azzal tervez, hogy ezt a technológiát világszerte alkalmazzák már meglévő épületeken.

Ilyen padot már több városban beüzemeltek Európában és Ázsiában, olyan nagyvárosokban, mint például Berlin, Oszló, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és Hong Kong,

köztük Budapesten is, Óbudán.

Budapest III. kerületében tavaly nyár végén állították fel a speciális falat, de a teszt időszak alatt több probléma is fellépett. Az augusztus végi-szeptember eleji szokatlan meleget nem bírta a moha, kisárgult, száradt – a belső öntözési rendszer helyett ezért külső forrásból öntözték a falat. A CityTree szakemberei négyszer is jártak Budapesten, de végül az önkormányzat felmondta a bérleti szerződést a céggel – derül ki a kerületi városfejlesztési társaság beszámolójából. Az irány tehát jó, de egyértelműen szükség van még tesztekre.

Gáz van, de nincs minden veszve – 12 elgondolkoztató szám a földi klímáról

Borítókép: Green City Solutions Facebook-oldala

Oszd meg!