Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a sétálós Zoom, a Spot kiszűri az utcai zajokat is

A távmunka ma már nem nagy szám, utazni közben sem lehet, az online meetingek világának fenntarthatóságán viszont valóban van még mit csiszolni. Greg Caplan erre épít startupot.

Hét évvel ezelőtt Greg Caplan gondolt egyet, felállt asztalától a Grouponnál, és onnantól kezdve utazni kezdett a világban. Sőt, alapított egy vállalkozást, ami másoknak is segít ebben. A Remote Year a lemerült irodai dolgozók concierge-e lett – a szolgáltatási díjért intézi a felhasználók szállását, közösségi irodáját és kirándulásait szerte a világban.

Létezésével pedig azt üzeni, hogy a jó munkát bárhonnan el lehet végezni.

Persze a távmunka az elmúlt évben sokak valósága lett, de ez csak többé-kevésbé volt önkéntes, és nem igazán növelte a Remote Year ügyfeleinek számát. Amint a határokat lezárták 2020 tavaszán, a startup kénytelen lett elhalasztani utazásait. Néhány ügyfelük külföldön ragadt és pénzvisszatérítés sem járt nekik. A cég márciusban dolgozói felét elküldte, Caplan áprilisban lemondott vezetői tisztségéről, a céget pedig októberben megvette a Selina márka. Caplan azóta azon gondolkodott, hogyan tehetné a távmunkát tartalmassá anélkül is, hogy közben az ember utazna. Egy néhány évvel ezelőtti emlék segített neki.

Amikor anno Mexikóvárosból dolgozott, egyrészt csodálta a technológiát, amely lehetővé tette számára a távmunkát, másrészt nyomasztotta, hogy ideje jelentős részében saját magát bámulja a Zoomon. Ezért elkezdett kikapcsolt kamerával meetingelni, és a beszélgetések közben hosszú sétákat tenni. „Csak egy kis változás, de számomra olyan volt, mintha felgyulladt volna egy villanykörte – mondta a Wirednek. – Sok olyan hetem volt, amikor napi 30 ezer lépést tettem meg.” Úgy érezte, feltöltődött energiával, és sikerült jobban kapcsolódnia a városhoz és a munkájához is.

Ezt kevesen éljük meg manapság kényszerű távmunka-kapcsolatokban, a Zoom-kimerültség és a tömeges kiégettség reneszánszán. Caplan szerint viszont

a probléma megoldása nem az irodákba való visszatérés lesz, sőt éppen az íróasztalok az ellenségeink.

Erre kínál megoldást következő startupja, a Spot. Ezt a virtuális meetingplatformot kifejezetten sétálva beszélgetésre fejlesztették ki. Leginkább mobilra optimalizálták, de asztali gépeken is működik. A programba naptárat is építettek, ahol láthatók a soron következő megbeszélések. Az alkalmazás képes rögzíteni és a Google szoftverének segítségével leírni a beszélgetéseket. Smart Mute nevű funkciójával pedig algoritmusai kiszűrik az utcai zajokat.

A Spot béta verzióban fut jelenleg, meghívásos alapon lehet hozzáférni. A cél, hogy egyéni felhasználók számára ingyenes elérhető legyen, a bevétel pedig a céges előfizetésekből származzon majd.

Nyitókép: Alex Blajan / Unsplash

Oszd meg!