Fotó: Mufid Majnun
rövid hír

Az influenzaoltás védhet a covid súlyos következményeitől

Forbes
2021. július 13. 2 perc olvasás

Az éves influenzaoltás védelmet nyújthat a covid számos súlyos következményével szemben – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból, amelyről a 24.hu számolt be.

A Miami Egyetem Miller orvostudományi karán a

több mint 70 millió páciens egészségi adatait tároló TriNetX adatbázist felhasználva különítettek el két csoportba több mint 37 ezer embert,

figyelembe véve a covid-19 súlyos lefolyását befolyásoló olyan tényezőket, mint az életkor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzás, valamint a különböző egészségi problémák.

Az első csoport tagjai két héttel-hat hónappal azelőtt kaptak influenzaoltást, hogy covid-19-et diagnosztizáltak náluk. A második csoport tagjai ugyancsak covid-19-cel küzdöttek, de nem kaptak influenzaoltást.

A delta variáns ellen érdemes lehet harmadik Pfizer-oltást beadatni

A kutatók azt vizsgálták, hogy a két csoportnál a covid-diagnózist követő négy hónapon belül milyen arányban fordultak elő a betegséggel összefüggő súlyos egészségi következmények, például akut légzési elégtelenség, kórházi, vagy intenzív osztályra való felvétel, valamint halál.

Az elemzés szerint azok,

akik nem kaptak influenzaoltást jóval nagyobb eséllyel – akár 20 százalék – kerültek intenzív osztályra. Nagyobb valószínűséggel (58 százalékkal nagyobb eséllyel) keresték fel továbbá a sürgősségit,

45 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki náluk vérmérgezés, 58 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek el agyi érkatasztrófát és 40 százalékkal nagyobb eséllyel mélyvénás trombózist.

Az oltás nem orosz rulett – Gellér László oltásellenességről, tévhitekről és a kínai vakcinákról

Hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a lehetséges összefüggés megerősítésére és jobb megértésére, de

a jelenlegi elméletek többsége szerint az influenzaoltás „feljavítja” az ember vele született immunrendszerét.

Borítókép fotó: Mufid Majnun