Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Oleg Laptev // Unsplash

Mezőgazdasági hulladékból készít termékeket az IKEA, hogy harcoljon a légszennyezés ellen

A svéd óriáscég komoly márkaértékké emeli a környezettudatosságát, több innovatív programon dolgozik, hogy a levegő tisztaságáért küzdjön. Van miért: az emberek 90 százaléka szennyezett levegőt lélegez be. 

A svéd lakberendezési áruház, az  IKEA a „Jobb levegőt” elnevezésű kezdeményezésének keretében a mindenkit érintő környezeti probléma, a légszennyezés megoldásán kezdett el dolgozni. A projekt célja egy olyan általános módszer kidolgozása, ami a világ bármely pontján, főként a kiemelten szennyezett nagyvárosokban segít csökkenteni a légszennyezettséget. Az IKEA első lépésként az indiai rizstermesztés melléktermékét, a rizs szárát hasznosítja már 2018 év végétől. Az általános gyakorlat szerint a rizs szárát a betakarítás után égetik el, ami így az utakról felverődő por, az otthoni és ipari égetés, illetve az autók okozta károsanyag-kibocsátás mellett jelentősen hozzájárul a légszennyezéshez az országban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján

a Föld népességének körülbelül 90%-a lélegez be szennyezett levegőt, évente 7 millióan halnak meg a szmog okozta szívrohamban, agyvérzésben, légúti betegségekben vagy rákban.

India egyike a föld legszennyezettebb levegőjű országának, ahol 1,2 milliárd ember lélegez be naponta szennyezett levegőt, és 1,1 millió ember hal meg évente a szmog okozta betegségekben.

Észak-Indiában, Új-Delhiben és a környező városokban évente körülbelül 39 millió tonna mezőgazdasági hulladékot égetnek el a hulladék költséghatékony kezelése, valamint a nyári és téli betakarítás közötti rövid idő miatt. Az IKEA célja, hogy a helyi termesztőket fenntarthatóbb működésre ösztönözze, hosszú távon pedig megszüntesse az égetést azzal, hogy a rizs szárából használati cikkek előállítására alkalmas alapanyagot készít.

De vannak más, hasonló projektjeik is, például a titánium-dioxid felhasználásával az otthoni levegőt tisztító függöny, illetve más légtisztító berendezéseken dolgozik, és folyamatosan kutatja azokat az újabb, főként tévesen hulladékként kezelt alapanyagokat, amelyekből használati cikkeket készíthet.

Az áruház amúgy a szomszédban is indított egy új programot: Bécsben a belvárosban nyitnak olyan IKEA-t, ami a nem autóval közlekedőket célozza, az extravagáns épület nagy részét parkosítják majd.

Fák a homlokzaton, és csak azt vihetik haza a vevők, ami belefér egy szatyorba – radikális megoldásokkal nyit az Ikea új áruháza a szomszédban

Oszd meg!