Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fák a homlokzaton, és csak azt vihetik haza a vevők, ami belefér egy szatyorba – radikális megoldásokkal nyit az Ikea új áruháza a szomszédban

Az áruházlánc új koncepcióval nyit boltot Bécsben: külváros helyett belváros, nulla autó és cipekedés, cserébe több zöld és fény.

A svéd bútoróriás Bécsben nyit egyedülálló áruházat. A külváros helyett a belvárosba, a Westbahnhof pályaudvar közvetlen környezetében, a Mariahilfe Strasséra tervezett bolt teljesen autómentes lesz, tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel viszont kiválóan megközelíthető lesz.

Az Ikea új koncepcióját egy piackutatás előzte meg, ami rámutatott a fogyasztók vásárlási és mobilitási szokásainak megváltozására.

A belvárosban lakók kétharmadának egyáltalán nincs már autója, ugyanúgy szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagyobb, nehezebb dolgokat már inkább hazaszállíttatják, nem ők akarnak cipekedni.

ikea_westbahnhof_kulso Ikea_Westbahnhof_homlokzat IKEA_Westbahnhof_teto IKEA_Westbahnhof_belso
<
>
A homlokzaton a nyitott és zárt blokkok váltogatják egymást. // Fotók: Ikea Ausztria

Ennek fényében a boltnak ugyanolyan kínálata lesz, mint a többi Ikeának, mindent ugyanúgy ki lehet próbálni és megvásárolni, de a vásárlók csak azt tudják hazavinni, ami belefér a szatyorba, minden mást kiszállítanak.

A házhozszállítás ráadásul jóval olcsóbb lesz, mint amit megszokhattunk:

a 30 kilogramm alatti csomagokat várhatóan 4 euróért (1200-1300 forintért) viszik ki, egy komplett konyhabútor kiszállításáért hozzávetőleg 99 eurót (32 000 forintot) fognak kérni.

Az áruház megjelenése is rendhagyó lesz, nem a megszokott kék fémdoboz: a homlokzatán zárt és nyitott elemek váltják egymást, egy részük fényt átengedő üvegfelület, máshol növényekkel és fákkal telepített blokkok lesznek, és a tetőt is parkosítják.

A terveket a bécsi Querkraft építésziroda készítette, az építési munkák várhatóan 2019 őszén kezdődnek. Az épület nyitását 2021-re tervezik.

Fotók: Ikea Ausztria

Oszd meg!