Elon Musk: Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája
Fotó: Elon Musk: Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája
Üzlet

Hszincsiang: az ujgur kényszermunka és a Tesla új bemutatószalonjának otthona

Forbes
2022. január 04. 2 perc olvasás

A Tesla december utolsó napján jelentette be az új, kínai bemutatószalonját. A gond csak az, hogy ugyanezt a tartományt vádolják az ujgurok jogainak sorozatos megsértésével.

A vállalat döntését élesen elítélték nemzetközi emberi jogi szervezetek, de az Egyesült Államok korábban már számos szankciót kirótt Kínára a tartományban elkövetett jogsértések miatt – írja a BBC.

A bolt nyitóünnepségén. // Kép: Tesla, Weibo

Az amerikai kormány december közepén jelentette be, hogy szankciókat vet ki kínai biotechnológiai és biztonságtechnikai cégekre és kormányhivatalokra a Hszincsiang tartománybeli ujgur kisebbség emberi jogainak megsértése miatt. Kína tagadta, hogy megsértené az ujgurok jogait. Azt állítja, hogy intézkedései a terrorizmus és a szeparatizmus elleni küzdelmet szolgálják. Valójában elég sok rá a bizonyíték, hogy a Kínában élő muszlim kisebbség a kommunista államhatalom célkeresztjében van, az ujgurokat Peking által ellenőrzött átnevelő táborokban fosztják meg identitásuktól, szervezetten vegzálják őket. A tartomány gazdaságilag nagyon fontos Kína számára, ugyanakkor tartanak attól, hogy elszakadnának.

Az Elon Musk vezette cég szilveszterkor nyitotta meg a bemutatótermet Urumcsi városában. Ezt követően Marco Rubio republikánus szenátor a Tesla döntéséről beszélt. Rubio támogatta a törvénytervezetet, amely megköveteli a cégektől annak bizonyítását, hogy a Hszincsiangból importált árukat nem kényszermunkával állították elő.

A kínai közösségi platformon, a Weibón ugyanakkor nagyot nőtt a Tesla ázsiója, a felhasználók többsége üdvözölte, hogy a Tesla ellentétben más globális cégekkel, egységet nyitott a 26 milliós tartományban.

Borítókép: Elon Musk: Fotó: a Time magazin Youtube-csatornája