Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Max Langelott / Unsplash

Hiánycikk lett a jó minőségű lakás az ingatlanpiacon

Szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata, derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.  

Országos átlagban több mint 20 százalékkal drágábbak a felújított, újszerű lakások a piacon a rosszabb állapotban lévőknél az Ingatlan.com legújabb elemzése szerint, melyben 20 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

A felújított lakás nem csak Budapesten, az összes megyeszékhelyen hiánycikk.

Budapesten a felújított lakások négyzetmétere szeptember elején 657 ezer forint volt, a felújítandók esetében ez a szám átlagosan 545 ezer forint körül alakult. A megyeszékhelyeken minimum 9, extrém esetben akár 53 százalékos különbség is lehet a felújított és a felújítandó lakások négyzetméterára között.

Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27 százalékos drágulást jelent és 9 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagát. Szegeden a felújított lakások négyzetméteréért 320 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 272 ezer forintot. A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18 százalékkal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a lakásépítések és -felújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki. A jó állapotú és minőségű lakások ennek ellenére továbbra is hiánycikknek számítanak. Ez viszont helyzetbe hozhatja a felújított lakások tulajdonosait, akik várhatóan gyorsan és jó áron tudják majd értékesíteni lakásukat.

Pénzt akarsz csinálni az ingatlanodból? Tedd félre az érzelmeidet!

Oszd meg!