Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Pénzt akarsz csinálni az ingatlanodból? Tedd félre az érzelmeidet!

Az ingatlanpiac rakétaként tör előre, szomorú bérlőket és vidáman vigyorgó tulajdonosokat hagyva maga mögött. Nem tudni, hol a plafon, de az biztos, hogy aki most tud lakást szerezni, az csak nagyon kis eséllyel fog bukni rajta. 

Kövesdi Marcell ingatlanszakértő, a házbank.hu tulajdonosa szerint legfeljebb 40 négyzetméteres és legalább másfél-két lakószobás ingatlant érdemes vásárolni ahhoz, hogy jó befektetést csináljunk. Nyilván az sem mindegy, hogy hol helyezkedik el a lakás.  A szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben ezeket tanácsolja a vásárlóknak:

Újépítésű ingatlan – 1-2 év alatt megduplázható befektetés!

Az újépítésű lakásokba jellemzően 10%-os kezdő vételár-részlettel lehet beszállni. A ház elkészültekor pedig, ha továbbadjuk, legrosszabb esetben is megduplázható a befektetésünk. Ami nagyon fontos, hogy olyan adás-vételi szerződést kössünk, ahol

  1. ingatlan tulajdonjogot vásárolunk, tehát rögtön nevünkre kerül az ingatlan,
  2. legyen jogunk a használatbavétel előtt is átruházni, továbbértékesíteni azt.
    Nézzünk egy konkrét példát: ha mondjuk 2 millió forinttal szállunk be egy 20
    milliós ingatlanba, akkor azt a használatbavétel előtt már akár 25 millió
    forintért adhatjuk tovább, hiszen az építkezés során garantáltan emelkedni
    fog az ára. Ez akárhogy is nézzük 250%-os hasznot jelenthet.

Okosan nézz körül a piacon!

Városrehabilitáció, vagy „telekspekuláció”: kis házak helyén nagy házak épülhetnek? Ha tudod, hogy egy adott városrészt fejlesztenek, vagy fejleszteni fognak. Esetleg pici földszintes, lerobbant házat látsz nagy modern házak szomszédságában, gyorsan csapj le az olcsó lakásokra, amelyeket később a beruházónak adhatsz el. Ami fontos: minél kisebb lakást vegyél minél olcsóbban és add el minél drágábban! Ha a beruházó rá lesz kényszerítve, hogy megszerezze a „telket” nagy hasznot realizálhatsz. Kövesdi Marcell szerint érdemes odafigyelni például a XIII., vagy a VIII. kerület még rendbe nem hozott részeire.

Hogyan vásárolj?

Legyen nálad elegendő készpénz és tedd félre az érzelmeidet! Nagyon fontos, hogy átlásd: gyorsan kell döntened. Ehhez persze szükség van némi érzelemre, vagy inkább intuícióra, de az eladó életkörülményeit ne te akard megoldani, mert úgysem tudod. Te a saját feladatodra koncentrálj: vegyél olcsón és adj el drágán. Ahhoz, hogy te legyél, aki lecsaphat az eladó lakásra, ha jó üzletet akarsz csinálni azonnal kell döntened és rögtön le kell tenned készpénzben a foglalót. Néhány órányi hezitálás is elég lehet arra, hogy közben más vegye meg, amit kinéztél. Emellett legyél felkészült, legyen például szerződés-tervezeted, ne hagyd magad jogilag „megvezetni”, tudd, hogy milyen jogi buktatókat kell kikerülnöd, hogyan tudhatod a befektetésedet biztonságban. Fontos például, hogy mindig tulajdonjogot vegyél, soha se használati jogot, vagy mást! – írja a közlemény.

Hogyan add el?

Ne újítsd fel teljeskörűen a lakást, mert az a végén anyagi veszteséget okozhat! Hozd rendbe amennyire muszáj, de figyelj rá, hogy készíts egy un. „fókuszfalat”, lehetőleg úgy, hogy a leendő vevő rögtön szembetalálja vele magát, ahogy belép az ingatlanba. Ezt csináld meg nagyon alaposan: a legjobb alapanyagokkal, a legszebb kis bútordarabokkal, a legjobb világítással. Ebbe fog ugyanis beleszeretni a vevőd. És ezután a többi részletre már nem lesz annyira kíváncsi – tanácsolja az ingatlanszakértő.

 

Oszd meg!