Jack Ma Twitter
Üzlet

Hiába vegzálják Jack Mát, az Alibaba toronymagasan vezeti a globális listát

Forbes
2021. május 03. 2 perc olvasás

Van honnan zuhanni az Alibabának, ha Peking tényleg ártani akar a vállalatnak. Jack Ma cége ugyanis toronymagasan vezeti a globális e-kereskedelmi rangsort, Jeff Bezos Amazonja tisztes távolból követi.

Nagyot robbant az e-kereskedelem, a tavalyi járványévben, a teljes kereskedelmi forgalom 19 százalékát már az online értékesítés teszi ki, 2019-ben még csak 16 százalék volt az arány. ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) tegnap adta ki jelentését az e-kereskedelmi folyamatokról, világszerte ugyanazokat a tendenciákat látni.

Mindenhol nőtt a járvány alatt a kereskedelmi torta online szelete, de még mindenhol messze le van szakadva a fizikai boltok értékesítésétől. Dél-Koreában volt a legmagasabb az arány, a teljes forgalom 25, százalékát intézték online. Európában a listavezető az Egyesült Királyság, 23,3 százalékos aránnyal. Kína 24,9 százalékon állt, az Egyesült Államok azonban csak 14-en.

A nagyobb gazdaságok mutatószámai. Forrás: UNCTAD

A jelentés megjegyzi, hogy a járvány miatt csúszott az adatszolgáltatás, így sok mérőszámot nem tudnak megmutatni tavalyról, 2019-esek a legfrissebb adatok. A kereskedők rangsora azonban megvan: az Alibaba toronymagasan veri a mezőnyt. 1,1 ezermilliárd dollár fölötti bruttó forgalma közel akkora, mint a lista következő három helyezettjének együttes forgalma.

A globális rangsort toronymagasan az Alibaba vezeti. (GMV=bruttó termékértékesítés) Forrás: UNCTAD

Többször írtunk róla mi is, hogy Peking meg akarja regulázni a helyi tech-szektort, a nagyobb cégeknél mind vizsgálódnak, az Alibababával és annak vezérével, Jack Mával pedig példát akartak statuálni. A Forbes globális listáján jelenleg 26. helyezett Jack Ma, Kína egykori leggazdagabb embere el is tűnt egy időre, majd előkerült, de azóta is csendben van.

Börtön, halál, örök rejtély – hova tűntek eddig a kínai milliárdosok? Mire számíthat Jack Ma?

A 2020-as adatok szerint azonban akkora az Alibaba előnye a világon és Kínában is, amit nehezen lehet utolérni. Az Alibabát követő két kínai vállalat a JD.com és a Pinduoduo, de mindkettő annyira le van maradva, hogy még az Alibabát felülmúló növekedési ütemmel és hosszú idő, mire utolérik a listavezetőt.

Borítókép: Jack Ma // Twitter