Fotó: Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala
Üzlet

Hiába tiltották ki Facebookról, Trump továbbra is pénzt gyűjt a platformon

Forbes
2021. június 22. 2 perc olvasás

Bár személyesen nem szólhat a felhasználókhoz, a politikai üzenete így is eljut, és még pénzt is gyűjt politikai célokra.

Múlt héten indította Donald Trump volt amerikai elnök politika bizottsága, a Save America az újabb pénzgyűjtő körét. 3500 dollárt költöttek több mint két tucat Facebook-hirdetésre, némelyik közvetlenül a támogatófelületre irányított, és volt olyan, ami Trump következő, ohiói rendezvényének oldalára vitt tovább, írja a forbes.com.

A Save America üzemelteti az Official Team Trump nevű oldalt, amit nem érintett a januári kitiltás, csak Trump hivatalos, személyes oldalát. Ez azt jelenti, hogy bár Trump közvetlenül nincs jelen az oldalon, a politikai üzenete (amit korábban gyűlöletbeszédnek nyilvánítottak) továbbra is eljut a felhasználókhoz, a politikai céljaira pedig pénzt gyűjt. 

Trumpot 2021 januárjában tiltották ki Facebookról, miután a Capitolium január 6-ai ostroma után zavaros posztokban kommunikált, nem szólította fel egyértelműen a tüntetőket arra, hogy menjenek haza, hanem a választás elcsalásáról írt.

A személyes oldalának tilalma legalább 2023 januárjáig lesz érvényben. A Facebook korábban már próbálkozott Trump „vadhajtásainak” visszaszorítására,

például letiltotta azt a problémásnak vélt interjút Trumppal, amit a menye, Lara osztott meg saját oldalán. 

A Save America politikai bizottságot rögtön a 2020 novemberi választások után alapította. Egy ilyen bizottság bármennyi pénzt gyűjthet (ők eddig 30 millió dollárnál járnak), és a Facebook-hirdetésekre már korábban is bőven költöttek kampány idején: a 2020-as versenyben Trump és Joe Biden is több mint 100 millió dollárt. Trump korábban már fontolgatta, hogy elindul a 2024-es választáson.

Borítókép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala (archív)