Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába dőlt be a legismertebb egészségügyi startup, a gyógyítás még mindig 20 milliárd dollárt ér

Még meg sem száradt a tinta a vérvizsgálatok forradalmasítását ígérő kamustartup, a Theranos megszűnését deklaráló dokumentumokon, az egészségügyi startupok máris újult erőre kaptak a lelkes befektetők által – írja az amerikai Forbes.

Bár sokan úgy vélték, a Theranos összeomlása betesz majd az egészségügyi startupoknak, a számok nem ezt mutatják: a Pitchbook kutatása szerint idén eddig 1186 vállalkozás kapott összesen 20 milliárd dollár befektetői pénzt.

Összevetésképpen: a 2008-as adatok 86 üzletről és 950 millió dollárról szólnak.

Beszédes továbbá, hogy idén márciusig több pénzt gyűjtöttek ezek a vállalkozások, mint 2013-ban összesen, illetve hogy bár 2017 és 2018 augusztusa között a befektetések 11 százalékos csökkenést mutattak, az egészségügyi startupok ebben az időszakban is összeszedtek 1,98 milliárd dollárt.

És a fent említett 20 milliárd még mindig nem minden, hiszen például a Samumed nevű gyógyszercégbe fektetett 438 millió dollár nem került bele a felmérésbe.

Pedig a Theranos botránya után nem erre számított a piac.

A 9 milliárdot kaszáló startup azzal írta be magát a történelembe, hogy forradalmi fejlesztéseket ígért a vérvizsgálatok területén, ebből azonban nemcsak hogy semmi sem valósult meg, de kiderült, hogy az egész cég az alapítók kamuzáshullámára épült. A Theranos ennek ellenére meglepően sokáig húzta, végül idén szeptemberben szűnt meg a cég.

Magyar fiatalok algoritmusa mondja meg, hogyan alakul a vércukorszint a következő hat órában

Megverte a mesterséges intelligencia az orvosokat egy diagnosztikai vizsgán

 

Oszd meg!