Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Helyreigazítás

Tévesen írtuk azt, hogy egy esztergomi telekügyletből Hernádi Zsolt Mol-vezérnek haszna származott volna. A hibáért elnézést kérünk az érintettektől és az olvasóinktól.

2021 augusztus 17. napján kelt „Telekmutyi körvonalazódik Hernád Zsolt Mol-vezér körül” címmel közöltünk cikket, melynek bevezetőjében valótlanul állítottuk, hogy Hernádi Zsoltnak bármilyen nyeresége származna a cikkünkben lehivatkozott esztergomi telek értékesítéséből.

A valóság ezzel szemben az, hogy Hernádi Zsolt nem tag és nem vezető tisztségviselő a szóban forgó esztergomi telekügyletben vevőként megjelenő BSP Ingatlanberuházó Kft.-ben, így nem származhatott nyeresége az ügyletből. 

Az érintett gazdasági társaság Hernádi Zsolt rokonáé, Bacsa Györgyé. A cég úgy tehetett szert komoly nyereségre, hogy a korábban megvásárolt telket a helyi önkormányzat átminősített belterületté, éppen azelőtt, hogy hatályba lépett volna az a törvénymódosítás, amelynek alapján a belterületbe vont ingatlanok után 90 százalékos büntetőilletéket kell fizetniük a tulajdonosoknak. Így ezt a kiadást megúszta Bacsa érdekeltsége. A telek átminősítésére Hernádi Ádámesztergomi fideszes polgármestere, Hernádi Zsolt unokaöccse adott be előterjesztést. 

A sztorit a 24.hu írta meg, de a Forbes.hu szemléjében tévesen írta azt, hogy abban Hernádi Zsolt közvetlenül is érintett.

A 24.hu szerint a külterületi kempinget 2016-ban vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól a Bacsa György érdekeltségébe tartozó BSP Ingatlanberuházó Kft. (A cégben Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője is tulajdonos volt, összeférhetetlenség mégsem merült fel.) A vételár nettó 71 millió forint volt. Ezt a telket 2020 januárjában vonta belterületbe az önkormányzat.

A Panoráma lakópark névre keresztelt építési terület 900 és 1700 négyzetméter közötti telkeit egy helyi ingatlaniroda árulja jelenleg 40 százalékos beépíthetőséget ígérve. A társaságot érdeklődő vásárlóként kereste meg a 24.hu. Az ügyvezető telefonon azt mondta, hogy 25-28 millió forintról indulnak a telekárak, de van olyan telek is, amelynek az ára körülbelül 60 millió forint. Mint mondta, eddig hét telket értékesítettek, ezek 32-37 millió forint között keltek el.

A lap érdeklődött a tulajdonosról is, mire azt mondta, hogy az ország egyik leggazdagabb emberének érdekeltségében vannak a telkek, aki az ötven leggazdagabb magyar listáján is fent van, „úgyhogy nem lehet semmi probléma.” Elárulta azt is, hogy Hernádi Zsoltról van szó, azonban megjegyezte, „nem ő az aláíró, hanem az unokaöccse, de ez teljesen mindegy”.


A hibáért elnézést kérünk az érintettektől és az olvasóinktól.

Borítókép: Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Oszd meg!