Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Sebestyén László

Ha ilyen fűtés van a lakásban, hamarabb pénzt csinálhatsz belőle

A gázfűtéses lakásokra a legnagyobb a kereslet, áll az Ingatlan.com ma reggeli sajtóközleményében. Az eleve pezsgő lakáspiacon nagyon felélénkült a kereslet szeptemberben, az egy-egy lakásra jutó érdeklődők száma kiugró mértékben, 41 százalékkal nőtt. Az emelkedés egész nyárra jellemző volt.

Még mindig tud újat mutatni az évek óta pörgő hazai lakáspiac: az idei év második felében az eddiginél is jobban megugrott a kereslet. Az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma június óta növekszik, ekkor éves összevetésben 12 százalékkal, júliusban már 15-tel, augusztusban pedig 24 százalékkal volt magasabb az egy lakásra jutó kereslet.

A szeptemberi növekedés már elérte a 41 százalékot.

Az Ingatlan.com szerint a látványos élénkülés azzal magyarázható, hogy októbertől életbe lépnek a lakáshitel-szigorítások, ráadásul a jelenlegi szabályozás szerint a kedvezményes lakásáfa is csak 2019 végéig tart. Emiatt sokan igyekeznek előrehozni az esedékes lakásvásárlást.

Több mint 400 ezer szeptemberi érdeklődés alapján azt is megvizsgálták, a lakásvásárlók körében melyik típusú fűtési megoldásra a legnagyobb a kereslet.

Az eredmények alapján a cirkófűtéses lakásokat az érdeklődők 32 százalék preferálja, ezt követik a gázkonvektoros lakások 16 százalékkal, és a távfűtésesek 11 százalékkal.

A cirkófűtést gazdaságossága miatt szeretik, a gázkonvektoros lakások iránti keresletet pedig az magyarázza, hogy sokan eleve garzonlakásokat keresnek, ahol elsősorban ez a típus a jellemző. A távfűtés magas aránya a panelek iránti keresletnek köszönhető. A házközponti fűtés nem tartozik a népszerű lehetőségek közé, mindössze a keresések 8 százaléka adta. A legkorszerűbb fűtéstípusok, például a hőszivattyús vagy falfűtéses megoldások még nem robbantak be, ezek jellemzően a legmagasabb négyzetméterárú ingatlanokra jellemzőek.

Tíz évig gürizhetünk a saját lakásért, és akkor még nem ettünk semmit

Kiadná a lakását? Mutatjuk, hol kell a legkevesebb adót fizetni

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!