Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megkezdődött egy új, jövőbiztos irodaegyüttes építése Budapesten, bármit is jelentsen ez

A dán Arrow Architects tervei szerint épül föl az egyik legújabb budapesti irodaház, a H2Offices. A Fővárosi Vízművek egykori telkén létrejövő, összesen 65 ezer négyzetméteres komplexum első üteme, egy 26 ezer négyzetméteres épület 23,3 milliárd forintos beruházásból valósul meg.

„2020 augusztusában elkezdődött a Skanska legújabb magyarországi projektjének, a H2Offices irodaháznak az építkezése a Fővárosi Vízművek egykori telkén. Most bepillanthatunk a jövőbiztos irodaegyüttes látványterveibe” – adta hírül néhány napja a beruházó cég.

Egy éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy karácsonykor maszkban nézzük egymást a kanapén a jól megérdemelt halászlé helyett, a boltok ajtaján pedig olyan kifejezések tűnjenek fel, mint a „vietnámik vagyunk”, illetve a „nincs idősáv :)”, így ennek fényében a jövőbiztos értelmezéséhez nekem még egy kis idő kell, de lássuk, mit tartogat a Skanska legújabb magyarországi beruházása!

Pihenőkert és tetőtéri futópálya

A Váci úti irodafolyosó és a Dózsa György út kereszteződésében fekvő telken korábban a Fővárosi Vízművek emblematikus épülete állt. A Hofer Miklós által tervezett, 1979 és 1981 között felépült toronyház 61 méter magas volt, és ugyanúgy 26 ezer négyzetméter alapterülettel rendelkezett, mint az első ütemben létrejövő épület.

Az épület központi eleme egy találkozási pontként szolgáló, mindenki számára nyitott kert lesz, ahol a vízfelület és a növényzet mellett lehet megpihenni a forgalmas útvonalaktól pár méterre. A tervezők

az okos vízgazdálkodás elvei mentén tervezték meg a kertet, így az eső- és a talajvíz hasznosításával egyaránt számoltak.

Érdekesség, hogy a szemben épülő Pillar Offices tervezői is egy hasonló kertet álmodtak meg a négy tömb által határolt udvarra, de azt a kertet a bérlő olajcég biztonsági előírásai miatt nem tehették átjárhatóvá, így csak a bérlők élvezhetik majd.

A multifunkcionális kertet tágas, természetes fénnyel bevilágított irodaterek ölelik körül, a dupla magasságú előcsarnok és az épületeket összekötő előtető különleges karaktert kölcsönöz a projektnek. Jó minőségű beltéri levegő, kényelmes munkaterek, barátságos fényviszonyok, természetes anyagok, valamint könnyen elérhető rekreációs lehetőségek várják a jövőbeli bérlőket – ígérik a beruházók.

Az épületben helyet kapnak többek között biciklitárolók, öltözők és zuhanyzók, valamint elektromos töltőállomások is. A legfelső szinten a lassan kötelező elemmé váló tetőtéri futópálya, illetve terasz is lesz.

„Az egységesség vezető motívumként jelent meg a tervezés során. A H2Offices három épületből áll, melyeket a fehér homlokzat tesz egységessé a zöld és kék környezetben. Az előtető összeköti az épületeket és szemmagasságban egy külön teret alkot, keretet adva az épületeknek és a zöld területnek. A projekt középpontjában a parkosított kert áll, mely összeköti az épületeket és az embereket. A kertbe lépve a fehér homlokzat melegebb tónusúvá válik, ami tovább fokozza a kert különleges hangulatát, valamint erőteljes tér- és közösségérzetet teremt a H2Offices számára” – mondta Ulrik Raysse, az Arrow Architects alapító partnere. A dán tervezőiroda egyébként Koppenhágában és Oslóban is rendelkezik központtal.

Az épületegyüttes a LEED és WELL tanúsítások irányelvei mentén épül. Mint Alexandra Tomášková, a cég magyarországi és csehországi tevékenységéért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte, „az energia- és költséghatékony működés minden Skanska épület védjegye, azonban a bérlői igények és a felhasználói élmény ilyen magas szintű integrációja kivételes projektté teszi a H2Offices-t” – emelte ki.

Az irodakomplexum összesen 65 ezer négyzetméternyi bérelhető területet kínál majd. Az első épület nyolc emelete alá három föld alatti parkolószint épül majd. A generáltervezői munkát a Studio IN-EX végzi, a zöldfelületek kialakítását pedig a Lépték-Terv Tájépítész Iroda.

Városrésznyi irodaterület, 55 ezer négyzetméter épülőfélben

A Váci út és a Dózsa György út kereszteződése a fővárosi irodafejlesztő piac egyik legkedveltebb területe. A környék első nagyobb épület a rendszerváltás után a Capital Square hatalmas tömbje (Guczogi György, Finta és Társai Építész Stúdió) volt, amely 2009-re készült el. Ennél karakteresebb, a környék képét meghatározó épület a volt Volga Szálló helyén 2014-re felépült Vision Towers irodaház (Gunther Zsolt, Csillag Katalin, 3h Építésziroda).

A Váci úttól néhány méterre, egy értékes csarnoképület helyén épül a Pillar Offices együttese. A ZDA-Zoboki Építésziroda négy, aszimmetrikus, hullámzó formájú tömböt képzelt el egy zárt belső udvar köré – írtuk a 29 ezer négyzetméteresre tervezett, 17,5 milliárd forintból megvalósuló épületről alig egy évvel ezelőtt.

A kép bal szélén a Vision Towers, fölötte a még épülőfélben lévő Pillar Offices, a kép közepén a H2Offices. Látványtervek: Arrow Architects

A valamivel nagyobb, 23,3 milliárd forintos beruházásból megvalósuló H2Offices egyelőre 26 ezer négyzetméterrel növeli majd a környék bérelhető irodaterületét, de a tömb összesen 65 ezer négyzetméter lesz majd.

A H2Offices épületegyüttese egyébként a 11. helyet foglalja el az idei év legnagyobb ingatlanberuházásait összegző listánkon, míg a Pillar Offices a 18. helyen szerepel. A már szintén építés alatt álló Pillar Irodaházról itt írtunk bővebben.

Látványtervek: Arrow Architects

Oszd meg!