Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hullámzó formák, vízfelület, színes lamellák a homlokzaton – új irodatömbbe költözik az Exxon Mobil

Új irodatömb építését kezdte meg a Váci úti irodafolyosótól néhány méterre, a Dózsa György úton a GTC amerikai ingatlanfejlesztő. A ZDA-Zoboki Építésziroda négy, aszimmetrikus, hullámzó formájú tömböt képzelt el egy zárt belső udvar köré. A már építés alatt álló Pillar Irodaházat a világ egyik legnagyobb olajtársasága, az Exxon Mobil bérelte ki itteni központja számára.

Budapesten nincs túl jó dolga az értékes ipari épületeknek. A Dózsa György út, Angyalföldi út, Botond utca és Kassák Lajos utca által határolt tömbön belül 2018 nyaráig egy egészen különleges csarnoképület állt. Az utóbbi időben már csak szerelőműhelyeknek és több autómárka kereskedésének adott helyet, a mai ingatlanpiaci helyzetben teljesen nyilvánvaló, hogy valami értékesebbet lehet egy ilyen lokációra építeni. Ettől függetlenül kár, hogy az izgalmas csarnoképületet már csak fotókon láthatjuk.

Fotó: Kozelka Tivadar
Forrás: Magyar Építészeti Múzeum

Az egykori Aréna út 61. alatti épületet a Fiat (egészen pontosan a Fiat Automobilok Magyar Eladási Rt.) építtette. Az olasz márkának ekkoriban kifejezetten jól alakultak az eladásai, ezért egy új, nagy forgalmat kiszolgáló központ építése mellett döntöttek. A tervezéssel Quittner Ervint bízták meg, a korabeli szaksajtó szerint „Budapest legszebb service- és javítóműhelye” 1935-re készült el. De a nagy forgalom miatt hamarosan bővíteni kellett, ekkor épült a 26 méter széles és 33 méter hosszú szervizterem, amelyet oszlop nélkül, íves vasbetonszerkezettel hidaltak át. Ez a megoldás nappal egyenletes fényviszonyokat teremtett, éjszaka pedig belülről megvilágítva kiemelte az épület elegáns vonalait.

Fotó: Kozelka Tivadar, Forrás: Magyar Építészeti Múzeum

kép 1 / 5

Az épületet a védetté nyilvánítási eljárás ellenére lebontották, hogy a helyét átadja a most épülő, egyébként szintén érdekes építészeti megoldásokat mutató Pillar Irodaháznak.

A tervezési folyamatot matematikai optimalizációval kezdték, hiszen minden ingatlanfejlesztő érdeke az, hogy a lehető legnagyobb hasznos négyzetmétert helyezze el az adott területen. A modellezés után az derült ki, hogy egy belső udvar által körülölelt, négy tömbből álló együttessel lehet ezt a hatást a legjobban elérni.

A hatalmas telek érdekes urbanisztikai szituációt kínált a tervezőknek, hiszen két lakóház kivételével majdnem a teljes tömb rendelkezésre állt – mondja Csiszér András és Oláh Éva, a ZDA-Zoboki Építésziroda két építész tervezője. A fenti helyzet miatt nem kellett feltétlenül a telekhatárra építkezni, ez szabad térformálást tett lehetővé, ennek is köszönhető

a keskenyebb és szélesebb épületszárnyak váltakozása miatt hullámzó hatást keltő tömegek és a lekerekített sarkok.

A homlokzatok több különlegességet is tartogatnak. A tömegeket az utcai párkánymagasságok alacsonyan tartása miatt több visszaugrás is oldja, ezeken teraszok kaptak helyet. A homlokzat üvegezett és tömör betétekből álló, színes lamellákkal díszített megjelenést kap majd.

A négy mag egy belső udvart zár majd közre, amelyet az utcáról vizuálisan megnyitottak, az egész tömb áttekinthető, de a jövendőbeli bérlő szigorú biztonsági előírásai miatt sajnos az udvaron nem lehet majd átvágni. Pozitívum viszont, hogy az épület árkádokkal kapcsolódik közterülethez, így ezzel a megoldással végső soron megnövelték a járda felületét, a földszinten pedig különböző üzleteket, kávézót, éttermet alakítanak ki, de helyet kap itt egy gyereknapközi is. A belső udvaron és az irodaház előtt is viszonylag nagy zöld- és vízfelületet alakítanak ki. „A kert atmoszférájának nagyon jót tesz ez a vízfelület” – mondja Csiszér András építész.

Néhány adat a készülő irodaházról:

  • 7 szinten 29 ezer négyzetméter bérbeadható terület
  • a föld alatt további 14 ezer négyzetméter terület
  • a kétszintes mélygarázsban 385 parkolóhely
  • elektromos autótöltő-pontok és autómosó
  • tároló 200 kerékpár számára

Az épületben körülbelül 2500 fő dolgozik majd várhatóan 2022 első negyedévétől.


Oszd meg!