Üzlet

Hatalmas piac, komplex problémák – a vállalkozók álma: Afrika, India, Dél-Amerika

Nagy Zsolt
2017. augusztus 15. 6 perc olvasás

Ingyen filmek, mobilfizetési infrastruktúra – óriási piacok, óriási lehetőségek. Nem, nem Amerikában. Ázsia, és egy új célpont, ami igazi aranybánya lehet a gyorsan skálázódni akaró startupoknak: Afrika.  

Egy startup akkor lesz sikeres, ha minél egyszerűbb megoldást tud kínálni egy minél szélesebb réteget érintő problémára. Ahhoz, hogy megtudjuk, egy adott térség milyen problémákkal küzd, elég megnézni, hogy milyen válaszokat keresnek a helyi startupperek.

A Google idén is elindította a Launchpad nevű akcelerátorprogramját, amibe a világ minden pontjáról válogatott be startupokat (sőt, elindult egy teljesen új programjuk is, erről ITT írtunk). Ezek a cégek már átestek a tűzkeresztségen, a terméküket validálta a piac is, a tech-óriás csak a hónuk alá nyúl, hogy egy kicsit felpörgesse a fejlődésüket.

A program része egy kéthetes intenzív képzés a Google egyik belvárosi irodájában San Franciscóban. A kiválasztott vállalkozások többsége Latin-Amerika, Afrika és Ázsia országaiból érkezett, Európából csupán négy startup – a Gamee, egy közösségi játékplatform, a Spendee, ami egy kiadástervező app, a DrOmnibus, ami viselkedészavarral küzdő gyerekek számára készít fejlesztő alkalmazásokat, és az e-könyv publikálásra szakosodott magyar PublishDrive – került be.

De miből lesz startup a Távol-Keleten, esetleg Afrikában? Szemezgettünk a résztvevő cégekből.

Afrika

Twiga Foods
Alapítás: 2013
Központ: Nairobi, Kenya
Bevont tőke: 11,3 millió dollár

A kenyai Twiga Foods a termelőket és a fogyasztókat kapcsolja össze. A kisvállalkozók sokszor nem ellenőrizhető, csupán a saját ismeretségi körükből szerzik be a termékeket,

a Twiga Foods ebbe az egyébként meglepően jól működő káoszba próbál rendet vágni.

Rajtuk keresztül az eladók, de a hétköznapi vásárlók is leadhatják a rendelést, és másnap meg is kapják, mait kértek, az egész pedig átlátható, és a minőség is jobb.

 

Flutterwave
Alapítás: 2016
Központ: San Francisco, USA
Bevont tőke: 10,2 millió dollár

Afrika a digitális fizetés szempontjából (is) sereghajtó – infrastruktúra hiányában pedig nehéz lesz javítania pozíción, pedig muszáj lesz, mert statisztikák szerint kontinens lakosságának mindösszesen 3%-a rendelkezik bankkártyával, noha 2035-re a munkaerőpiacra lépő emberek száma meghaladja majd a világ összes többi kontinensén munkába álló emberek számát.  A Flutterwave megpróbálja felzárkóztatni a kontinenst, egy megbízható platformot nyújtva a vállalkozásoknak az online fizetéshez.

Az exbankárok által indított startup már bejutott az Y Combinatorba is és kaptak egy 10 millió dolláros befektetést is – az ügyvezető-társalapító pedig mindössze 26 éves.

 

 

Latin-Amerika

Guiche virtual
Alapítás: 2013
Központ: Sao Paulo, Brazília
Bevont tőke: nem ismert, de egy céget már felvásárolt.

A brazil tömegközlekedés tud nagyon szórakoztató vagy éppenséggel komplett rémálom is lenni, és ezt a helyiek is tudják. A neten különféle jótanácsok vannak arra, hogyan tervezzünk meg egy buszos utazást, mit vigyünk magunkkal –a Guiche Virtual segítségével  egy platformon lehet jegyet váltani a különböző busztársaságok járataira (persze ettől még nem fogják abbahagyni a késést). Az ország legnagyobb onlne jegyértékesítési platformja.

Contratado.me
Alapítás: 2014
Központ: Sao Paulo, Brazília
Bevont tőke: nem ismert, egyelőre csak seed (magvető) befektetést kapott

Brazíliában a munkanélküliségi ráta 14% körüli, az ország 200 milliós lakosságából kb 100 millió ember munkaképes korú, és 14 milliónak nincs munkája – a Contratado.me egy álláskereső portál, ami a jelentkezőt helyezi a procedúra középpontjába.

India

Fast filmz
Alapítás: 2014
Központ: Bangalore, Karnataka
Bevont tőke: nem ismert, egyelőre csak seed (magvető) befektetést kapott 

Aki egyszer látott már indiai filmet, az biztos, hogy nem felejti el – az utóbbi években a ország sorra ontja magából a nagy költségvetésű mozikat, a FastFilmz pedig lényegében egy streaming szolgáltatás, ahol alacsony adatátvitel mellett lehet teljes filmeket nézni. Csak Indiában 250 millió lehetséges ügyfelük van.

RailYatri
Alapítás: 2011
Központ: Noida, India
Bevont tőke: 500 ezer dollár

Az alapszolgáltatás a vonatos utazások megszervezése, ami itthonról azért nem tűnik olyan hú de nagy logisztikai manővernek, de Indiában kicsit más a helyzet. Az alkalmazás lényegében megspórolja a felhasználónak azt, hogy innen-onnan vadássza össze az infókat akkor, ha hosszabb útra megy – többek között a transzfert két állomás között, taxit, elérhető ülőhelyeket a kocsikban, az étkezést a vonaton, sőt, ezen túlmenően a felhasználók beküldhetik a kedvenc helyeiket, amiket érdemes felfedezni az utazás során. Indiában naponta 25 millióan ingáznak vonattal, miközben az okostelefonukat nyomkodják.

Ázsia

eDoctor
Alapítás: 2017
Központ: Vietnam
Bevont tőke: nincs adat 

A vietnámi egészségügyi rendszer pont olyan jó állapotban van, mint amilyenre gondolnánk, amikor kimondjuk, hogy vietnámi egészségügyi rendszer. Az állami kórházak alulfinanszírozottak és rosszul felszereltek – az eDoctor egy online alkalmazás, ami összeköti a pácienseket az orvosokkal anélkül, hogy el kéne menniük a kórházig. A cég állítása szerint több mint 150 ezer felhasználója van, a cél az 500 ezer elérése.

 

Disclaimer: Az út során a szállást és a repülőjegyet is a Google állta, de a cikk tartalmi részébe nem volt beleszólásuk. Köszönjük a lehetőséget!