Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dübörög a tranzakciós piac, a techcégeket viszik a legjobban

Európa rekordokat döntöget, globálisan nézve pedig megháromszorozódott a felvásárlások száma 2021 első félévében. A legvonzóbb a technológiai szektor, de nagyot mennek a média- és a szórakoztatóipari cégek is.

Globálisan közel megháromszorozódott a vállalati M&A-ügyletek (a vállalati felvásárlások és összeolvadások) értéke az év első hat hónapjában, ami összesen több mint 2 600 milliárd dollárra nőtt a 2020 hasonló időszakában elért 926 milliárd dollárhoz képest. Az európai tranzakciós piac 412 milliárd dolláros új rekorddal szinte megduplázta a tavalyi 245 milliárd dolláros eredményét.

Idén Észak-Amerikában és Európában is különösen aktívak a befektetők, akik számára a technológiai szektor továbbra is vonzó célpont.

Hollandia és Írország az országhatárokon kívüli felvásárlásokban jeleskedtek az egyenként több mint 50 milliárd dolláros piacukkal, míg az Egyesült Királyság a szigetországba érkező 87 milliárd dollárnyi külföldi tranzakciókkal ért el több mint 50 százalékos növekedést, derül ki a stratégiai és tranzakciós tanácsadással foglalkozó EY forbes.hu-nak küldött közleményéből.

Egyre nagyobbra hízik az IT-s felvásárlásokkal Jászai Gellért cége

Egyre több hazai cég vevő a külföldi piacon

A hazai tranzakciós piac fellendülését két fontos trend hajtotta az elmúlt időszakban dr. Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője szerint. A covid gazdasági hatásainak enyhítése céljából adott mentőcsomagok és megnövelt likviditás hatására sok úgynevezett olcsó pénz volt a piacon, ráadásul a járvány a digitalizáció fontosságára is felhívta a figyelmet, ami miatt

sok cég döntött technológiai vállalatok felvásárlása mellett.

A szakértő emellett kiemelte, egyre több hazai nagyvállalat éri el azt az érettségi szintet, hogy már vevőként tud megjelenni külföldön. A magyar vállalatok növekedése hosszú távon is pozitív hatással lesz a tranzakciós piacra.

A technológia (783 milliárd dollár) továbbra is a legvonzóbb terület a befektetők számára, azonban a média- és a szórakoztatóiparban is számos nagy üzletet kötöttek, aminek köszönhetően megtízszereződött a szektorban megvalósult ügyletek értéke, 157 milliárd dollárra. A társaságok a fenntarthatósági célok elérése érdekében indítottak el számos felvásárlást, aminek következtében a megújulók piacán ugyancsak szinte megháromszorozódott a tranzakciók értéke, így az első félévben elérte a 96,5 milliárd dollárt.

MPF, Docler, Videoton – ezek 2020 legértékesebb magyar kézben lévő cégei

Borítókép: Unsplash
Oszd meg!