rövid hír

A gépfegyverhátú robotkutya

Vaszkó Iván
2021. október 15. 2 perc olvasás

Egyedi fegyverzettel felszerelt négylábú robotot mutattak be az Egyesült Államok hadseregének szervezete (Association of the United States Army) által a héten megrendezett éves konferencián – számolt be róla többek közt a The Verge.

A szóban forgó modell az amerikai Ghost Robotics által gyártott Vision 60 típus egyedi verziója, melyet a kézi lőfegyvereket gyártó Sword International szerelt fel egyedi löveggel. A SPUR (Special Purpose Unmanned Rifle) névvel megáldott fegyver 30-szoros optikai távcsővel és hőkamerával is bír, hatékony lőtávolsága 1200 méter, a Sword pedig promóciós szövegében úgy hivatkozik rá, mint

„a távirányítású fegyverrendszerek jövőjére, a jövőre, ami már itt van”. 

A Ghost Robotics felfegyverzett robotkutyája
A Ghost Robotics felfegyverzett robotkutyája, forrás: Sword International

A Ghost négylábú robotjait már korábban is tesztelte az amerikai hadsereg, tavaly Floridában volt először olyan védelmi egység, ami bevetette őket gyakorlatban: a robotot a bázis körül járőröztették, illetve olyan mocsaras területekre irányították, amit gyalog vagy járművön nehezen lehetett volna bevenni.

Gyártóként változó a gyakorlat, nem a szabályozókon múlik

A legismertebb robotkutya-gyártó, a Boston Dynamics, a híres, össze-vissza szaltózó Atlas és Spot nevű modellek megalkotója, még ha működése során támogatta is például az Amerikai Védelmi Minisztérium, és a Pentagonnal is volt szerződése, sokkalta szigorúbb irányvonalat képvisel, ami termékei felfegyverzését illeti. Igaz, a hadsereg más célokra is bevethet hasonló robotokat terepen, például

mobilhálózat létrehozására, bombák hatástalanítására vagy különböző kémiai, biológiai, radioaktív és nukleáris fegyverek ellen.

A Ghost négylábúja terepen, forrás: Ghost Robotics

A szakértők már jó ideje figyelmeztetnek a szakzsargonban csak LAWS-ként ismert („lethal autonomous weapon systems”, „halálos, automata fegyverrendszerek”) robotfegyverek lassú elterjedésére, melyek fejlesztését és bevetését az USA-ban a kritikus hangok ellenére sem tiltják, így biztosított is a mozgásterük a gyártóknak, mint például a Ghostnak.

Már hátraszaltóznak is a Boston Dynamics emberszerű robotjai

Borítókép: a Ghost Robotics felfegyverzett robotkutyája. Forrás: Sword International