Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borítókép: Boston Dynamics

Már hátraszaltóznak is a Boston Dynamics emberszerű robotjai

A Boston Dynamics kétlábú robotja, az Atlas minden korábbinál összetettebb gyakorlatokat, köztük már hátraszaltót is be tud mutatni.

Sokan elismerően figyelik a cég fejlesztéseit, másokat inkább ijedtséggel és aggodalommal tölt el, hogy a jövőben mire használnák a robotokat. Néhány szakértő szerint a most videón közzétett mutatványok azonban többet sugallnak a robotok képességeiről, mint amire valójában képesek – írja a Portfólió.

Egy másik frissen közzétett videó az Atlas működését és a projekt célját magyarázza. A robot többek között a vállalat mérnökeit abban segíti, hogy jobb irányítási és érzékelési rendszereket dolgozzanak ki és tesztelhessenek.

A fejlesztők szerint azért érdemes ilyen pályákon tesztelni a robotokat, mert a feladatok egyszerre igényelnek fizikai és mentális erőfeszítést is.

A Boston Dynamics korábban már robotkutyákat is gyártott. A 70 ezer dolláros robotjószágot a New York-i rendőség mellett a NASA is használja föld alatti kutatásokra. Szingapúrban a koronavírus idején alkalmazták, hogy felmérjék mennyire tartják az emberek a megfelelő távolságot a város parkjaiban. A Spot nevű robot fel-alá járkált a parkokban és az ott pihenőket arra figyelmeztette, hogy ne menjenek egymáshoz túl közel.

A cég alapítója, és jelenlegi igazgatósági elnöke, Marc Raibert tagja volt a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman Neom nevű okosvárost építő gigaprojektjének is.

Az 1992-es alapítású amerikai cégnek az alapítás óta olyan bőkezű támogatóik voltak, mint az Amerikai Védelmi Minisztérium és az Alphabet, akik különböző projektekkel és kutatásokkal is megbízták meg a vállalatot.

A Boston Dynamics fő termékei. // Forrás: Boston Dynamics

A céggel a Pentagon is leszerződött, hogy fejlesszenek nekik modern többlábú robotokat, de végül visszautasították őket, mert túl hangosak voltak.

A vállalatot 2013-ban a Google X vásárolta fel. 2017-ben a japán Softbank Group kezébe került. Az eddigi leghíresebb terméküket, a Spot nevű robotkutyát 2019-ben dobták a piacra. A cég részvényeinek 80 százalékát 2020 végén a Hyundai szerezte meg.

Borítókép: Boston Dynamics

Oszd meg!