Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI

Varga Mihály: 1929-re emlékeztetett ez a válság

Bizonyos elemeiben az 1929-es gazdasági válságra emlékeztet a mostani válság, mondta a Portfolio.hu-nak adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter. Varga úgy látja, 2022 még az újraindítás és a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz, az év második felében viszont elérhetjük a 2019-es, válság előtti szintet.

Hosszú interjút közölt a Portfolio.hu Varga Mihály pénzügyminiszterrel, ezek voltak az interjú legfontosabb pontjai:

 • A most elfogadott 2022-es költségvetési tervről Varga azt mondta, nem ismer olyan országot, aminek költségvetését ne írta volna felül a járvány, Magyarország sem kivétel. 2008-hoz képest Varga szerint a mostani helyzet abban más, hogy a költségvetés ütésállóbb, és a magyar gazdaság is ellenállóbb, mint akkor. Nagy eredménynek tartja, hogy mindkettő rugalmasan tudott lépni tavaly, jelentős forrásokat csoportosítottak át a gazdaság védelmére.
 • Egyetért azokkal, akik szerint bizonyos elemeiben az 1929-es gazdasági válságra emlékeztet a visszaesés: a világháborúk óta nem volt példa a kihalt utcák, bezárt vagy nem működő üzletek és intézmények látványára.
 • A pénzügyminiszter szerint 2022 még a mérsékelt hiánycsökkentés éve lesz.
 • Amikor az Európai Bizottság bejelentette, hogy átmeneti mentességi záradékkal föloldja a 3 százalékos hiányra vagy az adósságszabályokra vonatkozó korlátokat, sok uniós tagállam ragadta meg a lehetőséget. Köztük a magyar kormány is, de a hangsúlyokat a bereuházásokat és a gazdaság távlati növekedését megalapozó intézkedésekre tette. „Emiatt ért is minket bírálat, hogy miért nem amerikai típusú helikopterpénz-szórást, vagy éppen Kurzarbeit-ot túlhangsúlyozó döntéseket hoztunk. A válasz egyszerű: a gazdaságvédelem mellett alapvetően a hosszú távon ható, versenyképességet javító intézkedésekre kell a hangsúlyt tenni. A következő két év igazolhat bennünket.”
 • Nem szabad lebecsülni a fiskális politika szerepét a mostani helyzetben. Az adósságszintet csökkenteni kell, de 2022 még az újraindítás éve, lassabb lesz a hiány csökkentése. Ebben eltér a kormány és a Költségvetési Tanács álláspontja.
 • A coviddal kapcsolatban továbbra is sok a bizonytalanság, emiatt tágabb kereteket kell hagyni a fiskális politikának.
 • A kormány nem tart az inflációs túlfűtöttségtől, de folyamatosan figyelik az inflációt, a forintárfolyamot, valamint a hiány- és adósság mutatókat.
 • A vírus harmadik hulláma alatti vendéglátói forgalom – az online kasszák adatai alapján –  jobban alakult, mint a tavalyi, Varga szerint ez is azt mutatja, hogy van alkalmazkodóképesség. A második negyedévben „nagyon erős felpattanást” vár.
 • A mély bázisnak is köszönhetően éves alapon 12-14 százalékos növekedés lesz a második negyedévben, az év egészében pedig tartható lesz a 4 százalék feletti gazdasági növekedés. A pénzügyminiszter arra számít, 2021 második felében meghaladja a magyar gazdaság kibocsátása a 2020-as évét.
 • A válság előtti (2019-es) szintet 2022 második negyedévében érhetjük el.
 • A hiteltörlesztési moratóriummal kapcsolatban június végéig hoznak döntést. (A moratórium június 30-ig él.)

Borítókép: Mónus Márton, MTI

Oszd meg!