Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI
rövid hír

Gazdaság: a kormány már pesszimistább, de az szja-visszatérítés nincs veszélyben

Forbes
2021. november 04. 2 perc olvasás

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint idén 6,8 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Korábban 7-7,5 százalék volt a kormány GDP-előrejelzése, ám a koronavírus negyedik hulláma és a magas energiaárak nyomán támadó infláció miatt újraterveztek.

A Pénzügyminisztérium (PM) korábbi várakozásait csökkentve, 6,8 százalékos gazdasági növekedésre számít idén – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi biztosítási konferenciáján. 

Varga Mihály: jöhetnek korlátozások

A Portfolio.hu tudósítása szerint a pénzügyminiszter szerint ugyanis a gazdasági előrejelzésekkel kapcsolatosban nem árt az óvatosság, ezért is vitték lejjebb a korábbi 7-7,5 százalékos előrejelzését.

Többek között az energiaárak emelkedése miatt az infláció is visszafoghatja a növekedést, és a koronavírus okozta hatás is érzékelhető lesz.

Varga szerint jöhetnek korlátozások, és gazdasági kiesés is lehet a koronavírus negyedik hulláma következtében, de talán ez kisebb lesz, mint az előző hullámokban.

Szja: visszatérítés így is lesz 

Ha pesszimistább is a PM, az 5 százalékos gazdasági növekedés így sincs veszélyben, márpedig ez volt az egyik feltétele a kormány által elrendelt szja-visszatérítésnek. Vagyis ha az év utolsó negyedévét a gazdaság meg is szenvedi, ez a jövedelemadó-visszatérítésen nem változtat, a NAV a héten közzé is tette az ezzel kapcsolatos legfontosabb dokumentumot, a Forbes.hu pedig összefoglalta a visszatérítéssel kapcsolatos tévhiteket

4 tévhit az szja-visszatérítésről +1 jótanács, hogy kinek érdemes év végégig nyilatkozni