Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash // Scott Graham

Fogják a fejük az önkormányzatok: marad a megfelezett iparűzési adó, nem lesznek új helyi adók sem

A kormány a lépéssel az önkormányzatokat nehéz helyzetben tartja. Az állam tavalyi döntését hosszabbítja meg még egy évvel, akkor kezdték el lecsavarni az önkormányzatok adóbevételeit.

A Magyar Közlönyben csütörtök este jelent meg az a rendelet, ami szerint a 2021-ben és a 2022-ben végződő adóévekben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint tavaly decemberben, amikor az előző korlátozást bevezették – írta meg elsőként a Portfolio.

A rendelet szerint az önkormányzatnak a 2020. december 2-án hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell. A települési önkormányzat a 2021-re és a 2022-re új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Az ok: gazdaságvédelem

Az állam a koronavírus-világjárvány gazdaságot érintő hatásainak enyhítésével indokolja a kormányrendeletet. A pénzügyminisztérium már tavaly azzal érvelt, hogy így tudnak segíteni a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak és lakosságnak.

Ugyan ez kedvező volt a hazai cégeknek, de az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozta.

Nem ez az egyetlen olyan intézkedés, ami az önkormányzatok bevételeit koptatja, a 2022-es adócsomagban marad a kkv-k megfelezett az iparűzési adója is, ami körülbelül 150 milliárd forint kiesést jelent az önkormányzatoknak.

Gazdaságvédelem: Orbán újabb intézkedéseket jelentett be

Kiemelt kép: Unsplash // Scott Graham

Oszd meg!