Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gattyán akár párttá is szervezné kezdeményezését, de egyelőre zavaros, mit akar

Zavarosan vázolta fel terveit Magyarország digitalizációjáról és esetleges politikai szerepvállalásáról Gattyán György a Friderikusz Podcastban. Az mindenesetre egyáltalán nem kizárt, hogy a neve ott lesz majd a szavazólapokon a 2022-es országgyűlési választásokon.

Kedden jelent meg beharangozó videó a Friderikusz Podcast csütörtöki adásáról, amelyben Gattyán György, a Docler-csoport alapítója esetleges politikai szerepvállalásáról beszélt. Mindezt azok után, hogy digitalizációs tudásközpont elindítását is bejelentette.

Meg sem kellett jelennie a teljes adásnak, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt máris reagált rá: ő arról beszélt, Gattyán indulása a választásokon egyértelműen a Fidesz érdekeit szolgálná. Ugyanakkor bízik benne, ha a hatodik leggazdagabb magyar el is indul a választásokon, nem az ellenzéktől, inkább a Fidesztől venne el szavazatokat.

Csütörtökön aztán a teljes adás felkerült a Friderikusz Podcast Youtube-csatornájára, de sokkal okosabbak nem lettünk Gattyán céljaival kapcsolatban.

Abszurd, hogy félni kell

Friderikusz a politikával kapcsolatban azt kérdezte Gattyántól, foglalkozik-e az itthoni fejleményekkel. A milliárdos azt válaszolta, a múltban „nem igazán” követte az eseményeket,

„de az, ami az elmúlt fél évben zajlik, azzal jobban foglalkozom.” Ezt pedig azért teszi, mert megfogalmazódott benne, „mivel tudna hozzájárulni a magyarsághoz”.

Szerinte azért is alakulhatott most ki határozott véleménye, mert abszurdnak tartja, „hogy egy magyar üzletembernek félnie kell bármitől.” Ezután azt mondta a kialakult magyarországi politikai helyzetről, hogy „van két nagy tömb, mindkettő sározza egymást, de nem foglalkozunk azzal, hogyan lehetne a magyar gazdaságot, a magyar életet megújítani.”

A két nagy tömb szerinte elsősorban azzal foglalkozik, hogyan lehet törésvonalat létrehozni a magyarok között, hogy ezzel hatalomhoz jussanak.

Friderikusz aztán Bige Lászlóról is megkérdezte Gattyánt, aki azt mondta, nem ismeri pontosan az ügyeit, azon meg el sem gondolkozott, hogy sorsközösségben van-e az ellene folyó eljárások miatt a műtrágyakirállyal.

Majd a kérdésre, hogy Bigéhez hasonlóan elgondolkozott-e azon, hogy ő is pénzzel segítse az ellenzéket, zavaros fejtegetésbe kezdett.  

„Ez egy érdekes kérdés, mert mire váltanánk le mit. Én először is azt gondolom, hogy senkit nem kell leváltani. Nagyon fontos megérteni, hogy a mandátum lejár. Ugye, itt ma mindenki le akar váltani valamilyen rendszert. Nem, hát lejár a mandátum. Vége, nincs tovább.”

Majd Friderikusz felvetésére, miszerint van hosszabbítási lehetőség, azt mondta, hogy a magyar társadalom most  „két múlt közül választhat”, ha viszont minél több az alternatíva  „akkor a magyar társadalom végre talán tud dönteni.”

Ezután a digitalizációs projektjéről beszélgettek. Állítja, van egy felmérésük, amiben  „a magyar felnőtt lakosság több mint fele nyilatkozta, hogy nem elégedett azzal, ahogy a magyar állami szolgáltatások digitalizációja zajlik.” Azt pontosan nem árulta el, ki működött közre a felmérés elkészítésében.  „Mi vagyunk a kutatóintézet, aki ezt felmérte más intézetekkel” – jelentette ki.

Elege van és dühös

A digitalizációval kapcsolatban elmondta, az a mostani kor gőzgépe, aki ennek bevezetésével lemarad, komoly hátrányokat szenved. Friderikusz felvetette, hogy először a lerongyolódott egészségügyet vagy a szegénység felszámolását kellene célként kitűzni, de Gattyán szerint ez  „tyúk vagy a tojás” problémája, hiszen  „nyilván fizetést kell emelni, de attól még nem korszerű, ahogy működik a rendszer.”

Állítása szerint a digitalizációs projektjébe már majdnem ezren jelentkeztek – ő korábban azt mondta, 106 embert keres a feladatokra, amik elmondása alapján főleg a lakosság igényfelmérésével kapcsolatosak lesznek.

Az viszont nem világos, hogyan tervezi ezt pontosan megvalósítani. Volt, hogy a választásokig tervezett, aztán tovább, egyszer provokálni akarta az államot az ötletétevel, kicsit később meg már arról beszélt, hogy ha van politikai erő, ami segítheti a megvalósítást, szívesen beáll mögé.

Mindenesetre leszögezte, „elege van abból, ami most zajlik és van benne egy mély düh.”

Friderikusz ezután azt firtatta, nem a párttá alakulás-e a célja a digitalizációs tervvel.

Erre azt mondta, ha nem találnak megfelelő politikai szövetségest, „akár párttá is szerveződnek.” Ez szerinte a választásokig hátralévő időben megoldható.

Ekkor a műsorvezető felvetette, hogy ha most indulna el a választáson, sokan a Fidesz ügynökének tartanák. 

„Ezzel az erővel bárkinek lehetek az ügynöke, de aki ismer engem, tudja, hogy a regnáló kormánnyal igazából én nem vagyok jó viszonyban” – válaszolta.

A teljes beszélgetés a Friderikusz Podcast Youtube-csatornáján elérhető, a digitalizációról és a politikáról szóló rész nagyjából 52:25-nél kezdődik.

Borítókép: Friderikusz Podcast

Oszd meg!